MEKH: Budapesten a legolcsóbb a földgáz és második legolcsóbb az áram

április 13., szerda 8:33
1

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) márciusi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint az európai fővárosok közül továbbra is Budapesten a legolcsóbb a földgáz és második legolcsóbb az áram - közölte a hivatal szerdán.

A földgáz átlagára márciusban Budapesten 2,81 eurócent volt kilowattóránként (kWh), míg a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára 10,41 eurócent volt kilowattóránként (kWh). A 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági villamosenergia-árak átlaga januárban 25,55 eurócent volt kilowattóránként (kWh), azaz a magyar fogyasztók 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál - írták.

Márciusban több európai fővárosban is kiugróan nőttek a lakosság által fizetendő villamosenergia-árak. Amszterdamban a januári 30,06 eurócentről 53,27 eurócentre, csaknem 77,2 százalékkal nőtt a kilowattóránkénti ár, míg Madridban 19,9 százalékkal, Prágában 5,2 százalékkal, Varsóban 1,2 százalékkal drágult a lakossági villamosenergia.

Fotó: botost/444.hu

A földgáz lakossági átlagára 24 uniós tagállam fővárosában márciusban 11,64 eurócent volt kilowattóránként, ami több mint négyszerese a magyar árnak. A januári árakhoz viszonyítva Amszterdamban 41,22 százalékkal nőtt, Berlinben és Stockholmban stagnált a lakossági földgáz ára a MEKH közlése szerint.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia - és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben - hangsúlyozta a hivatal.

Orbán Viktor a múlt szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy szeretné a rezsicsökkentést a jelenlegi formában fenntartani, és erre lát is esélyt. A GKI számításai szerint a rezsicsökkentés fenntartásának költsége idén elérheti az 1300 milliárd forintot, vagyis családonként 320 ezer forintjába is kerülhet az államnak, azaz az adófizetőknek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt