MEKH: Budapesten a legolcsóbb a földgáz és második legolcsóbb az áram

gazdaság
2022 április 13., 08:33
comments 1

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) márciusi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint az európai fővárosok közül továbbra is Budapesten a legolcsóbb a földgáz és második legolcsóbb az áram - közölte a hivatal szerdán.

A földgáz átlagára márciusban Budapesten 2,81 eurócent volt kilowattóránként (kWh), míg a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára 10,41 eurócent volt kilowattóránként (kWh). A 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági villamosenergia-árak átlaga januárban 25,55 eurócent volt kilowattóránként (kWh), azaz a magyar fogyasztók 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál - írták.

Márciusban több európai fővárosban is kiugróan nőttek a lakosság által fizetendő villamosenergia-árak. Amszterdamban a januári 30,06 eurócentről 53,27 eurócentre, csaknem 77,2 százalékkal nőtt a kilowattóránkénti ár, míg Madridban 19,9 százalékkal, Prágában 5,2 százalékkal, Varsóban 1,2 százalékkal drágult a lakossági villamosenergia.

Ellenzéki kampány 2022-ben, végül minden másképp alakult
photo_camera Fotó: botost/444.hu

A földgáz lakossági átlagára 24 uniós tagállam fővárosában márciusban 11,64 eurócent volt kilowattóránként, ami több mint négyszerese a magyar árnak. A januári árakhoz viszonyítva Amszterdamban 41,22 százalékkal nőtt, Berlinben és Stockholmban stagnált a lakossági földgáz ára a MEKH közlése szerint.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia - és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben - hangsúlyozta a hivatal.

Orbán Viktor a múlt szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy szeretné a rezsicsökkentést a jelenlegi formában fenntartani, és erre lát is esélyt. A GKI számításai szerint a rezsicsökkentés fenntartásának költsége idén elérheti az 1300 milliárd forintot, vagyis családonként 320 ezer forintjába is kerülhet az államnak, azaz az adófizetőknek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.