Forráshiányra hivatkozva nem adott pénzt a kormány fogyatékos gyerekek napközijének szigetelésére

POLITIKA
2022 április 19., 17:42
comments 29

A súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekek és fiatal felnőttek nappali ellátásával foglalkozó Kacifántos Gyerekeink Mosolyáért Alapítvány levélben kért támogatást az Emmi Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárságától, hogy le tudják szigetelni a maglódi épületük padlóját. Az egész napközi alsó szigetelésére összesen 10,5 millió forintot kértek volna, mert jelenleg csak linóleum van a betonon, és az asztmás gyerekek miatt az arra terített szőnyeg nem jó megoldás.

A minisztérium április 8-án azonban arról tájékoztatta őket, hogy köszönettel vették a megkeresést, meg is vizsgálták a kérelmet,

de forráshiány miatt idén nem tudnak anyagi támogatást biztosítani. De azért sok sikert kívántak a munkájukhoz.

photo_camera Az Emmi válaszlevele Fotó: Kacifántos Gyerekeink Mosolyáért Alapítvány/Facebook

Az alapítvány jelenleg hat súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekkel és fiatal felnőttel foglalkozik napközben. Paku Andrea a 444-nek elmondta, hogy korábban 3 millió forintra pályáztak az állami Bethlen Gábor Alapkezelőnél, de csak 150 ezret kaptak. Ezért a normatíván felül leginkább az 1 százalékos felajánlásokból tudnak működni.

photo_camera Az alapítvány napközije Fotó: Kacifántos Gyerekeink Mosolyáért Alapítvány

De nem csak a nappali ellátással vannak gondok. A TASZ éppen múlt szerdán nyert pert jogerősen az állammal szemben, mert az megsértette súlyos-halmozott fogyatékossággal élő ügyfeleik és az őket gondozó szüleik emberi méltóságát, magánélethez való jogát és egyenlő bánásmódhoz való alapjogát azzal, hogy nem biztosít számukra megfelelő ellátásokat. Ugyanis azok a szülők, akinek súlyos-halmozott fogyatékos a gyerekük, ma Magyarországon többnyire csak a határ menti, több száz fős tömegintézmények és a 24 órás jelenlétet igénylő otthoni gondozás között választhatnak. Ezért ezeknek az anyáknak még akkor is a súlyosan fogyatékos gyereküket kellett gondozniuk, amikor azok már 30-40 évesek lettek. A jogerős ítélet kimondta, hogy az államnak a tömegintézmények helyett biztosítania kell a támogatott lakhatást, ami olyan 6-8 fős lakásokat jelent, ahol a gondozók az egyéni igényekre is tudnának figyelni, és nem a társadalomtól elszigetelve élnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.