Meghalt Markó Iván

GYÁSZ
2022 április 21., 09:32
comments 5

Hetvenöt évesen meghalt Markó Iván táncművész, koreográfus, a Győri Balett alapítója – írja a Blikk.

1947-ben született Balassagyarmaton, 1967-ben végzett az Állami Balettintézetben. Később a Magyar Állami Operaház tagja, 1971-ben pedig magántáncosa lett. 1972-től 1979-ig a világhírű francia koreográfus, Maurice Béjart Brüsszelben működő társulatának, A XX: század balettjének volt vezető szólistája. Egyik leghíresebb szerepe Béjart társulatában a Tűzmadár volt.

link Forrás

Nemzetközi kritikusok 1974-ben a világ tíz legjobb táncosa közé sorolták. 1979-ben alapította meg a Győri Balettet, 1981-ben pedig a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolát, amelynek tíz éven át volt igazgatója. 1992-ig a jeruzsálemi Rubin Akadémia balettmestere és koreográfusa volt, 1993-tól Bécsben, Párizsban és Sydney-ben volt vendégkoreográfus. 1996-ban megalapította a Magyar Fesztivál Balettet.

2012-ben Markó cége, a Táncvilág Kft. tisztázatlan körülmények közt kapott 155 milliós támogatást a kormányzat rendkívüli tartalékából, emiatt táncművészek sora tiltakozott, de a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma nem látott problémát az elszámolással, Markó Iván pedig nyilatkozatban utasította vissza a támogatása miatt felmerült vádakat. 2013-ben a Krétakör vezetője hangosbemondóval zavarta meg Markó Iván Az ember tragédiája című táncműsorának premierjét. A produkció végén, Markó meghajlásakor a nézők egy csoportja Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetőjének vezetésével bekiabálásokkal zavarta meg a tapsot.

1983-ban kapott Kossuth-díjat, ezen kívül érdemes művésznek és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választották, 2007-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.