Orbán szerint a Vatikánnal nem politikai, hanem spirituális és lelki kapcsolatot ápol egy ország

POLITIKA
2022 április 21., 11:27
comments 9

„A magyar történelem logikájából az következik, hogy Magyarország megkülönböztetett módon tekintsen a kereszténység központjára, a Vatikánra és a Szentatyára” – mondta Orbán Viktor a közmédiának, miután találkozott a Vatikánban Ferenc pápával.

Ferenc pápa (b) magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban 2022. április 21-én, a parlamenti választás óta az első hivatalos útján
photo_camera Fotó: Vatikáni Média/MTI/MTVA

A miniszterelnöknek ez volt az első hivatalos útja az április 3-i választás óta. Azt mondta, „nagy magyar tradíciót folytatott” azzal, hogy – ahogy az MTI írja – a Szentatya meghívását fogadta el elsőként.

photo_camera Fotó: YARA NARDI/REUTERS

Orbán szerint a pápa „közismert arról, hogy a béke érdekében mozgósítja befolyását, és Magyarország is azt az álláspontot képviseli, hogy minél hamarabb béke legyen”. A miniszterelnök elmondása szerint a találkozón szóba került, hogy „népességarányosan” Magyarország fogadta be a legtöbb, összesen 640 ezer menekültet Ukrajnából, illetve hogy befogadta a más országokból származó, de Ukrajnában tanuló diákokat is.

„Minden idők legnagyobb humanitárius akcióját bonyolítjuk. Ez elismerést és tiszteletet vált ki mindenhol a világban” – mondta Orbán, aki szerint ezt a pápa is megemlítette, és arra biztatott, hogy „ezt a jó szokásunkat ne adjuk föl”.

photo_camera ORbán Viktor Lévai Anikó is elkísérte Fotó: Vatikáni Média/MTI/MTVA

Orbán szerint „a Vatikánnal nem politikai, hanem spirituális és lelki kapcsolatot ápol egy ország”. Azt mondta, „a Vatikán és a magyar állam közötti legfontosabb egyetértés pedig a családok tekintetében alakult ki”. „Mi mindannyian azt gondoljuk itt Rómában, a Vatikánban is és Budapesten is, hogy a korunk legfontosabb közössége a család. Ez a végső mentsvár és a végső menedék a modern ember számára, ezért minden erőnket annak érdekében kell mozgósítani, hogy ezt a közösséget, a modern kor legfontosabb emberi közösségét, a családot megvédjük és megerősítsük, és ebben számíthatunk a Szentatyára” – mondta Orbán Viktor, aki a találkozón hivatalosan is meghívta Ferenc pápát egy újabb magyarországi látogatásra a következő év során, amire elmondása szerint „biztatóan pozitív választ” kapott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.