Túl gyakran végzik borzürülékként a védett viperák a Kiskunságban

ÁLLAT
2022 április 28., 21:13

A Kiskunsági Nemzeti Parkban, Kunpeszér és Kunadacs határán már 2004 óta dolgoznak azon, hogy megmentsék a kipusztulás szélére került rákosi viperákat. A Rákosivipera-védelmi Központban mára már közel 700 példány él, ami egész soknak számít, ha azt nézzük, hogy szerte a Kárpát-medencében nagyjából 500 példány tekereghet. Itt télen mesterséges telelőüregekben biztosítunk búvóhelyet a hüllőknak, de a viperák élete azért még így sem könnyű: a vörös rókák és a borzok szívesen esznek a védett állatokból. Rajtuk kívül még a ragadozó madarak is szívesen esznek viperát.

A rákosi vipera élőhelyén garázdálkodó borzok
photo_camera A rákosi vipera élőhelyén garázdálkodó borzok Fotó: KNP/Móré Attila

A nemzeti park szakemberei nemrég egy angol nyelvű tanulmányban összegezték, milyen gyakran találtak viperamaradványokat a rókák és a borzok ürülékében. A tudományos eredmények alapján a borzok a nagyobb viperafogyasztók:

photo_camera Fotó: Onlinelibrary

A viperák védelme érdekében a nemzeti park szakemberei a vadásztársaságokkal együttműködésben gyérítik a rókák, borzok és a dolmányos varjak állományát, valamint egy hálórendszert is felhúztak a visszatelepítési területre.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.