Túl gyakran végzik borzürülékként a védett viperák a Kiskunságban

ÁLLAT
április 28., 21:13
comments 1

A Kiskunsági Nemzeti Parkban, Kunpeszér és Kunadacs határán már 2004 óta dolgoznak azon, hogy megmentsék a kipusztulás szélére került rákosi viperákat. A Rákosivipera-védelmi Központban mára már közel 700 példány él, ami egész soknak számít, ha azt nézzük, hogy szerte a Kárpát-medencében nagyjából 500 példány tekereghet. Itt télen mesterséges telelőüregekben biztosítunk búvóhelyet a hüllőknak, de a viperák élete azért még így sem könnyű: a vörös rókák és a borzok szívesen esznek a védett állatokból. Rajtuk kívül még a ragadozó madarak is szívesen esznek viperát.

photo_camera A rákosi vipera élőhelyén garázdálkodó borzok Fotó: KNP/Móré Attila

A nemzeti park szakemberei nemrég egy angol nyelvű tanulmányban összegezték, milyen gyakran találtak viperamaradványokat a rókák és a borzok ürülékében. A tudományos eredmények alapján a borzok a nagyobb viperafogyasztók:

photo_camera Fotó: Onlinelibrary

A viperák védelme érdekében a nemzeti park szakemberei a vadásztársaságokkal együttműködésben gyérítik a rókák, borzok és a dolmányos varjak állományát, valamint egy hálórendszert is felhúztak a visszatelepítési területre.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt