Brutális, 30 százalékos drágulás jöhet a német sörpiacon

május 4., szerda 9:02
5
Thomas Müller a Bayern München bajnoki címét ünnepli egy méretes Paulanerrel 2022. április 23-án Fotó: KERSTIN JOENSSON/AFP

Akár 30 százalékkal drágulhat a sör az idén Németországban a főzdék szövetsége, a Deutscher Brauer-Bund (DBB) szerdán ismertetett becslése alapján.

„Minden elképzelést felülmúl a költségek növekedése, az árak az egekbe szöknek" - fakadt ki Holger Eichele, a DBB ügyvezetője a Bildnek.

Az energiaárak megugrása a legfőbb, de nem az egyedüli ok: az áram 250 százalékkal, de a sörmaláta is 70 százalékkal drágult, a raklapokért pedig 150 százalékkal kell többet fizetni, mint egy évvel korábban.

Eichele szerint olyan költségnyomással szembesül az ipar, amihez foghatót korábban sosem tapasztaltak.

A harmincezer embert foglalkoztató ágazatot már a koronavírus-járvány is jelentősen megviselte: 2019-ben 92,2 millió hektoliterről 2021-re 85,3 millió hektoliterre süllyedt a regisztrált mennyiség. Ez idő alatt az árbevétel 8,347 milliárd euróról 7,553 milliárd euróra, az egy főre jutó éves fogyasztás pedig 99,7 literről 91,6 literre csökkent. Több sörgyár be is kellett zárjon.

A Bild szerint egy sor más, alapvetőnek számító élelmiszer ára is fel fog menni: a tej akár 25 százalékkal drágulhat, a konzervparadicsom pedig az olaszországi alapanyaghiány miatt máris 18 százalékkal emelkedett év eleje óta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt