Brutális, 30 százalékos drágulás jöhet a német sörpiacon

külföld
2022 május 04., 09:02
comments 5
Thomas Müller a Bayern München bajnoki címét ünnepli egy méretes Paulanerrel 2022. április 23-án
photo_camera Thomas Müller a Bayern München bajnoki címét ünnepli egy méretes Paulanerrel 2022. április 23-án Fotó: KERSTIN JOENSSON/AFP

Akár 30 százalékkal drágulhat a sör az idén Németországban a főzdék szövetsége, a Deutscher Brauer-Bund (DBB) szerdán ismertetett becslése alapján.

„Minden elképzelést felülmúl a költségek növekedése, az árak az egekbe szöknek" - fakadt ki Holger Eichele, a DBB ügyvezetője a Bildnek.

Az energiaárak megugrása a legfőbb, de nem az egyedüli ok: az áram 250 százalékkal, de a sörmaláta is 70 százalékkal drágult, a raklapokért pedig 150 százalékkal kell többet fizetni, mint egy évvel korábban.

Eichele szerint olyan költségnyomással szembesül az ipar, amihez foghatót korábban sosem tapasztaltak.

A harmincezer embert foglalkoztató ágazatot már a koronavírus-járvány is jelentősen megviselte: 2019-ben 92,2 millió hektoliterről 2021-re 85,3 millió hektoliterre süllyedt a regisztrált mennyiség. Ez idő alatt az árbevétel 8,347 milliárd euróról 7,553 milliárd euróra, az egy főre jutó éves fogyasztás pedig 99,7 literről 91,6 literre csökkent. Több sörgyár be is kellett zárjon.

A Bild szerint egy sor más, alapvetőnek számító élelmiszer ára is fel fog menni: a tej akár 25 százalékkal drágulhat, a konzervparadicsom pedig az olaszországi alapanyaghiány miatt máris 18 százalékkal emelkedett év eleje óta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.