Védekezésre kényszerítették az ukránok az oroszokat a keleti front északi szektorában

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
május 12., csütörtök 9:14
21
Ukrán légelhárító harcjármű Szlovjanszk, a keleti front egyik kulcsfontosságú városa, az orosz offenzíva egyik fő célpontja közelében. Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

Súlyos csapást mértek az ukránok az orosz hadseregre Harkivnál, kétségessé téve a nagy donbászi orosz offenzíva sikerét. A második legnagyobb ukrán város, Harkiv felmentésével védekezésre késztették az oroszokat a keleti arcvonal északi szektorában, jelentős erőket vonva el az egyik legfontosabb orosz csapásiránytól. A harkivi front megerősítésére ugyanis az izjumi zsebből kell erőket elvonniuk az oroszoknak, pedig ez volna átkaroló hadműveletük északi kiindulási pontja. Az oroszok az elmúlt három hétben látványosan arra készültek, hogy északról Izjumból, délről pedig Popasznából kitörve kerítsék be a luhanszki frontot tartó ukrán erőket, akiket közben Szeverodoneck térségében is folyamatosan támadtak.

A szeverodonecki fronton is komoly csapást mértek az ukránok az orosz tervekre, amikor Bilohorivka közelében május 10-én megakadályozták az orosz csapatok átkelését az Északi-Donyec folyón. Az oroszok itt pontonhidat építettek, és egy kisebb erőt sikerült is átdobniuk, de az ukránoknak sikerült megsemmisíteniük a pontont, elvágva ezzel a folyó túlpartjára átdobott orosz csapatokat a főerőktől. A híd felrobbantásáról élménydús beszámolót írt egy ukrán hadmérnök, aki állítása szerint kulcsszerepet játszott az akcióban*. Hogy ténylegesen mekkora szerepet játszott benne, azt innen persze nehéz megítélni, annyi azonban biztos, hogy az ukrán erők május 10-én tüzérségi csapással semmisítették meg a hidat, majd számolták fel az így csapdába esett orosz erőket.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt