Védekezésre kényszerítették az ukránok az oroszokat a keleti front északi szektorában

külföld
2022 május 12., 09:14
comments 16
Ukrán légelhárító harcjármű Szlovjanszk, a keleti front egyik kulcsfontosságú városa, az orosz offenzíva egyik fő célpontja közelében.
photo_camera Ukrán légelhárító harcjármű Szlovjanszk, a keleti front egyik kulcsfontosságú városa, az orosz offenzíva egyik fő célpontja közelében. Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

Súlyos csapást mértek az ukránok az orosz hadseregre Harkivnál, kétségessé téve a nagy donbászi orosz offenzíva sikerét. A második legnagyobb ukrán város, Harkiv felmentésével védekezésre késztették az oroszokat a keleti arcvonal északi szektorában, jelentős erőket vonva el az egyik legfontosabb orosz csapásiránytól. A harkivi front megerősítésére ugyanis az izjumi zsebből kell erőket elvonniuk az oroszoknak, pedig ez volna átkaroló hadműveletük északi kiindulási pontja. Az oroszok az elmúlt három hétben látványosan arra készültek, hogy északról Izjumból, délről pedig Popasznából kitörve kerítsék be a luhanszki frontot tartó ukrán erőket, akiket közben Szeverodoneck térségében is folyamatosan támadtak.

link Forrás

A szeverodonecki fronton is komoly csapást mértek az ukránok az orosz tervekre, amikor Bilohorivka közelében május 10-én megakadályozták az orosz csapatok átkelését az Északi-Donyec folyón. Az oroszok itt pontonhidat építettek, és egy kisebb erőt sikerült is átdobniuk, de az ukránoknak sikerült megsemmisíteniük a pontont, elvágva ezzel a folyó túlpartjára átdobott orosz csapatokat a főerőktől. A híd felrobbantásáról élménydús beszámolót írt egy ukrán hadmérnök, aki állítása szerint kulcsszerepet játszott az akcióban*. Hogy ténylegesen mekkora szerepet játszott benne, azt innen persze nehéz megítélni, annyi azonban biztos, hogy az ukrán erők május 10-én tüzérségi csapással semmisítették meg a hidat, majd számolták fel az így csapdába esett orosz erőket.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.