Egyetlen nap alatt kiderült, mennyire ingatag lábakon állhat az egész kriptovilág

gazdaság
2022 május 14., 04:46

Akár a kritpodevizák piacán megjelenő bizalmi válság előjeleit is láthattuk csütörtökön, amikor a legismertebb és jelentősebb stabilcoin, a Tether árfolyama átmenetileg elszakadt a dollárétól.

A stabilcoinok szerepe igen jelentős a kriptoökoszisztémában: ezeknek az eszközöknek az árfolyama elméletileg valódi, offline devizák árfolyamához van kötve, és emiatt kiszámíthatóbb, stabilabb befektetési lehetőséget ígérnek, mint a hagyományosabb kriptoeszközök (például a bitcoin), melyek árfolyama semmiféle ténylegesen létező tényezőhöz nincs rögzítve. A 180 milliárd dollárosra becsült stabilcoin-piac legnagyobb szereplője a Tether, amely azt is állítja magáról, hogy épp a kiszámíthatósága révén pénzügyi hidat képez a kriptovilág és a hagyományos pénzügyi rendszer között, és a dollárra bármikor visszaváltható, 1:1-arányú kriptoeszközt kínál a kriptopiacokon történő kereskedéshez.

photo_camera Elképzelt tetherek illusztrációként Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

Ez a közvetítői funkció sokak számára gyorsabbá tette a kereskedést, hiszen nem kellett például a dollárt vagy az eurót körülményes és lassú módon a rendkívül gyorsan váltakozó árfolyamú bitcoinra váltani, hanem vásárolhattak előbb stabilcoinokat, amivel aztán könnyebben lehetett kereskedni a kriptodevizákkal. A Tether a legrégebbi stabilcoin, és abszolút piacvezető, 80 milliárd dollárnyi értékű eszközük kering a világban, elsősorban nem is az amerikai piacokon.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.