Egyetlen nap alatt kiderült, mennyire ingatag lábakon állhat az egész kriptovilág

Lezárt tartalom a Kör tagjainak gazdaság
2022 május 14., 04:46
comments 26

Akár a kritpodevizák piacán megjelenő bizalmi válság előjeleit is láthattuk csütörtökön, amikor a legismertebb és jelentősebb stabilcoin, a Tether árfolyama átmenetileg elszakadt a dollárétól.

A stabilcoinok szerepe igen jelentős a kriptoökoszisztémában: ezeknek az eszközöknek az árfolyama elméletileg valódi, offline devizák árfolyamához van kötve, és emiatt kiszámíthatóbb, stabilabb befektetési lehetőséget ígérnek, mint a hagyományosabb kriptoeszközök (például a bitcoin), melyek árfolyama semmiféle ténylegesen létező tényezőhöz nincs rögzítve. A 180 milliárd dollárosra becsült stabilcoin-piac legnagyobb szereplője a Tether, amely azt is állítja magáról, hogy épp a kiszámíthatósága révén pénzügyi hidat képez a kriptovilág és a hagyományos pénzügyi rendszer között, és a dollárra bármikor visszaváltható, 1:1-arányú kriptoeszközt kínál a kriptopiacokon történő kereskedéshez.

photo_camera Elképzelt tetherek illusztrációként Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

Ez a közvetítői funkció sokak számára gyorsabbá tette a kereskedést, hiszen nem kellett például a dollárt vagy az eurót körülményes és lassú módon a rendkívül gyorsan váltakozó árfolyamú bitcoinra váltani, hanem vásárolhattak előbb stabilcoinokat, amivel aztán könnyebben lehetett kereskedni a kriptodevizákkal. A Tether a legrégebbi stabilcoin, és abszolút piacvezető, 80 milliárd dollárnyi értékű eszközük kering a világban, elsősorban nem is az amerikai piacokon.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt