Mexikóban már több mint 100 ezer ember tűnt el a szervezett bűnözés miatt

külföld
2022 május 17., 07:35

Túllépte a százezret azoknak a száma, akiket hivatalosan is eltűntként tartanak számon Mexikóban - közölte a latin-amerikai ország kormánya hétfőn. A mexikói belügyminisztérium eltűnt személyekről vezetett nemzeti nyilvántartása 1964 óta létezik, és az elmúlt két év alatt 73 ezerről több mint 100 ezerre emelkedett. Az eltűntek többsége férfi.

Anyák tüntetése eltűnt gyermekeikért Mexikóvárosban, 2022. május 10-én, anyák napján. A résztvevők igazságot követeltek és elítélték a kormány hanyagságát az eltűntek előkerítésére.
photo_camera Anyák tüntetése eltűnt gyermekeikért Mexikóvárosban, 2022. május 10-én, anyák napján. A résztvevők igazságot követeltek és elítélték a kormány hanyagságát az eltűntek előkerítésére. Fotó: EYEPIX/NurPhoto via AFP

Emberi jogi csoportok és az eltűntek családjai aggodalmukat fejezték ki, és sürgették a kormányt, hogy sürgősen indítson hatékonyabb kereséseket és vizsgálatokat, ugyanis úgy látják, nem tesznek eleget az eltűntek megtalálásáért.

„Hihetetlen, hogy az eltűnések száma még mindig növekszik” - mondta Virginia Garay, akinek a fia 2018-ban tűnt el a csendes-óceáni partvidéken fekvő Nayarit államban. A nő most más családokkal együtt azon dolgozik, hogy megpróbálják felkutatni eltűnt szeretteiket, de számtalan civil társadalmi csoport végez ilyen munkát.

Az eltűnések száma 2007 óta ugrott meg, miután Felipe Calderon korábbi elnök az utcára küldte a hadsereget a kábítószer-kereskedők ellen, és ezzel olyan erőszakhullámot indított el, amellyel a jelenlegi kormány még mindig küzd.

Egy múlt heti jelentésből az is kiderült, hogy a Mexikóban eltűnt bevándorlók esetei 2020-hoz képest 2021-ben közel négyszeresére ugrottak. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.