Franciaországban is találtak egy majomhimlőst, a férfi nem járt fertőzött országban

május 20., péntek 9:55
7

Megvan az első bizonyított majomhimlős eset Franciaországban: a 29 éves férfi a Párizs környéki Ile de France régióban, az ország legsűrűbben lakott vidékén él és annyit közöltek róla, hogy nem járt a fertőzés által érintett országokban.

A szakirodalom szerint nehezen terjedő betegség az utóbbi napokban ütötte fel a fejét szerte a világon. Nem kell tömeges megbetegedésekre gondolni, de ahhoz képest, hogy a Nyugat-Afrikában előforduló majomhimlő elvétve szokott máshol megjelenni, az utóbbi időszakban az Egyesült Államokból, Portugáliából, Spanyolországból, Svédországból, Olaszországból, illetve Nagy Britanniából is jelentettek eseteket, utóbbi országból hármat is. Ami érdekessé teszi a helyzetet, az az, hogy az említett esetekben a megfertőződöttek egyike sem járt Nyugat-Afrikában. Az igen ritka fertőzést az érintett területen kívül korábban jellemzően csak olyanoknál mutatták ki, akik nem sokkal korábban Afrikában jártak.

A majomhimlő influenzaszerű betegség, hámsérüléseken, nyál vagy a levegővel kifújt cseppek útján, illetve a beteg által megérintett tárgyak közvetítésével is terjed. Úgy kezdődik, mint a legtöbb influenzaszerűség: két-három napos lázzal, amivel fejfájás, izomfájdalom és levertség járhat. Ezután következik a pörsenéses fázis: testszerte, de főleg az arcon, a kézfejen és a talpon hólyagok jelennek meg, amik később elhegesednek és erősen viszketnek. A hólyagok a nyálkahártyán, a szájüregben és a nemi szerveken is megjelenhetnek.

A betegek többsége két-négy hét alatt felépül. A majomhimlő aránylag enyhe lefolyású betegségnek számít, bár két fő törzs létezik: a kongói, amely súlyosabb, és akár 10 százalékos halálozással jár, illetve a nyugat-afrikai törzs, amelynek halálozási aránya 1 százalék. A lappangási ideje 5 és 21 nap között van. Az áldozatok nagy része gyenge immunrendszerű ember. A nevét onnan kapta, hogy az emberek az eredeti elterjedési területén gyakran kisebb emlősök harapása, karmolása útján kapják el.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt