Megállt az élet Irakban, akkora homokvihar van

május 23., hétfő 9:27
1

Újabb homokvihar csapott le hétfőn Irakra, megbénítva a repülőterek forgalmát - közölték a helyi hatóságok.

A közel-keleti országot április közepe óta - néhány hét alatt - nem kevesebb mint kilenc homokvihar sújtotta. A hatóságok Irakot a világ öt, az éghajlatváltozás és az elsivatagosodás hatásainak leginkább kitett országa közé sorolják.

Látási viszonyok Bagdadban 2022. május 23-án. Fotó: SABAH ARAR/AFP

A rossz időjárási körülmények és a heves porviharok érkezése miatt Musztafa al-Kádimi miniszterelnök elrendelte a munka felfüggesztését a közintézményekben. Ez alól kivételt képeznek az egészségügyi intézmények és a biztonsági ügynökségek - derült ki a kormányfői hivatal közleményéből.

A legfeljebb 400 méteres látótávolság miatt a bagdadi repülőtér felfüggesztette a légi forgalmat. Hasonlóképpen döntöttek a déli Nedzsef síita szent város nemzetközi repülőterén, valamint az északi Erbílben, az autonóm iraki Kurdisztán fővárosában.
A repülőtereken az elmúlt hetekben már többször is kénytelenek voltak rövid időre felfüggeszteni a járatok közlekedését.

Az Irakot sújtó legutóbbi két homokviharban egy ember meghalt, míg tízezer kórházba került. A következő két évtizedben Irakban évente várhatóan 272 „poros nap” lesz, és ez 2050-re a környezetvédelmi minisztérium egyik tisztviselője szerint a 300 napos küszöbértéket is eléri.

A hatóságok a jelenség elleni küzdelemre javasolt intézkedések között említik „a szélvédőként működő erődök létrehozását”, miközben Barhám Száleh elnök szerint az elsivatagosodás az ország teljes területének 39 százalékát érinti.

(MTI/AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt