Lengyelország hat Patriot-üteget vásárol

külföld
2022 május 24., 09:45
comments 4

Hat Patriot-üteg beszerzésére írt alá ajánlattételi felhívást a lengyel kormány, jelentette be Twitterén Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter. Az amerikai rakétavédelmi rendszerek beszerzésével Lengyelország alaposan megerősíti az ország védelmét: Lengyelország korábban két ilyen Patriot-üteget vásárolt, amiket idén év végén vagy 2023 elején szállíthatnak le az amerikaiak.

Amerikai Patriot-üteg a lengyelországi Morągban, ahonnan később az oroszok tiltakozása miatt hátrébb kellett vonni a rakétavédelmi rendszert.
photo_camera Amerikai Patriot-üteg a lengyelországi Morągban, ahonnan később az oroszok tiltakozása miatt hátrébb kellett vonni a rakétavédelmi rendszert. Fotó: SSG Lawree R Washington Jr / US Army - közkincs

Lengyelország védelmét ezen felül amerikai Patriot-ütegek is biztosítják, ezeket a NATO keleti arcvonalának megerősítése keretében Oroszország ukrajnai agressziója után telepítették az országba.

Az amerikai Patriot rendszert eredetileg repülők ellen fejlesztették, de már első módosításai után is elsősorban kis- és közép-hatótávolságú ballisztikus rakéták elleni védelemre használják. Oroszország hagyományosan tiltakozni szokott a Patriot-ütegek telepítése ellen, azokat támadó fegyvernek minősítve. Ez persze nem igaz, a Patriotokkal nem lehet földi célpontokat támadni, azok csak légi veszély elhárítására alkalmasak. Az azonban tény, hogy az ilyen ütegek telepítése jelentősen korlátozza Oroszország elrettentő képességét, amit a térségben a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő, gyakorlatilag egy gigantikus katonai bázisként funkcionáló Kalinyingrád területére telepített ballisztikus rakétákkal igyekszik gyakorolni. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.