Hiába az ígéretek, Nagy-Britannia cserben hagyta a brit sajtónak dolgozó afgán újságírókat

külföld
2022 május 28., 13:55
comments 2

Hiába kaptak rá ígéretet a brit kormánytól a nyugati szövetségesek kivonulásakor, hogy őket is kimenekítik Afganisztánból, a korábban a brit sajtóval szorosan együttműködő afgán újságírók egy csoportjának tagjai rendszeres verések és életveszélyes fenyegetések közepette kénytelenek hónapokon át bujkálni hazájukban, írja a Guardian. A nyolc újságíró most jogi lépéseket tett a brit kormány ellen, hogy rákényszerítse azt ígérete betartására, és engedélyezze belépésüket Nagy-Britanniába.

Azután kezdeményezték ügyük bírói felülvizsgálatát, hogy már hónapok óta hiába vártak az áttelepülési engedélyük elbírálására. Állításuk szerint írásos érdeklődésükre csak formaleveleket kapnak válaszul az ügyüket intéző brit kormányhivataltól, az ARAP-tól.

A nyolc újságíró az afganisztáni háború idején a brit sajtónak dolgozott, tálibok elleni műveletekről, az ország infrastruktúrájának újjáépítéséről, a női jogokról és a drogkereskedelem elleni küzdelemről tudósítva.

A brit kormány tavaly augusztusban, a kivonulás káoszában jelentette be, hogy különleges vízumkedvezményeket ad a brit sajtónak dolgozó újságíróknak és családjuknak. "Meg kell védenünk a bátor afgán újságírókat, akik oly bátran dolgoztak azért, hogy fényt derítsenek arra, mi folyik Afganisztánban" - mondta az akkori külügyminiszter, Dominic Raab. A kormány akkor még azt is állította, hogy a közvetlen életveszély gyorsító tényező.

Ehhez képest kilenc hónappal a tálibok visszatérte után a nyolc újságíró még mindig Afganisztánban van, pedig gyakran kapnak jelzést arról, hogy veszélyben az életük és a családjuké is. Egyikük arról mesélt a Guardian heti magazinjának, az Observernek, hogy csak néhány hetente látja a családját, amikor tiszta ruháért és pénzért hazaólálkodik. Lőttek már rá saját kertjében, és előfordult, hogy egy autóból ugrottak ki arcukat eltakaró férfiak, hogy megverjék. Egy másikuk arról beszélt, hogy a tálibok kémnek állítják be azokat, akik a brit sajtónak dolgoztak, és életveszélyesen fenyegetik őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.