Kiszabadult börtönéből a terror császárnője

május 28., szombat 14:28

Húsz éves börtönbüntetése letöltése után szombaton szabadult tokiói börtönébpl Sigenobu Fuszako, a hetvenes évek egyik legrettegettebb terrorszervezete, a Japán Vörös Hadsereg alapítója. A 76 éves, egykor a "terror császárnőjeként" emlegetett Sigenobut lánya és jónéhány rajongója várta "Szeretünk, Fuszako" transzparenssel, nyakába palesztin kendőt borítva.

Sigenobu Fuszako (középen) lányával, Sigenobu Majjal (j.) és ügyvédjével (b,) szabadulása után, a "Szeretünk, Fuszako" transzparens előtt. Fotó: CHARLY TRIBALLEAU/AFP

Sigenobu a palesztinok szövetségeseként követett el terrortámadásokat, egyik legvéresebb akciója a tel-avivi Lod reptéren elkövetett fegyveres támadás volt, melyben 26-an vesztették életüket és 80-an megsebesültek. Leghírhedtebb akciója pedig Franciaország hágai nagykövetségének 1974-es ostroma volt.

Sigenobu az ostrom idején már egy ideje a közel-keleten bujkált. Végül csaknem harminc évi bujkálás után, 2000 novemberében kapták el, amikor hamis útlevéllel hazatért, és magát férfinak álcázva szállt meg egy oszakai szállodában.

Sigenobu ugyan tagadta, hogy köze lett volna a nagykövetség ostromához, de a bíróság úgy találta, hogy terrorszervezetének tagjai igenis az ő utasítására cselekedtek, ezért 2008-ban húsz év börtönre ítélte. Ebből szabadulhatott most szombaton.

2001-ben, már fogságban oszlatta fel terrorszervezetét, amit 1971-ben, Libanonban alapított, miután egy évvel korábban, 25 évesen elhagyta hazáját. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt