Karácsony: A politikai oldalak nem „kezelik” jól Trianont, vagy nem vesznek róla tudomást vagy kisajátítják

POLITIKA
2022 június 04., 08:37
comments 15

„Trianon közös tragédiája a magyar nemzetnek, kitörölhetetlen”

– írta Facebbokon Karácsony Gergely, aki bejegyzését azzal kezdte, két évvel ezelőtt, a trianoni döntés 100. évfordulóján „egy percre megállt Budapest”, és „bár minden évben nem állhatunk meg, idén igazán ránk férne egy kis magunkba fordulás”.

A főpolgármester azt írta, Trianon „azoknak az embereknek a története, akik a fővárosban leltek menedékre, akiket elszakítottak családjuktól vagy el kellett szakadniuk otthonról. A XX. század traumái életekbe sűrűsödnek és velünk élnek”.

Szerinte „a politikai oldalak azonban nem »kezelik« jól Trianont: vagy nem vesznek róla tudomást vagy kisajátítják”.

Évek óta hallom baloldali politikusoktól, hogy nincs vele dolog, hogy ki kell lépnünk a múlt árnyékából, míg a kormányoldal saját magát azonosítja a nemzettel, s sokszor kirekesztőn fegyverként használja. Pedig Trianon kapcsán nincsenek oldalak, nincsenek ideológiák, csak a közös gyász. Múltunkat pedig csak úgy tudjuk feldolgozni, ha beszélünk róla, és nem fordítunk hátat traumáinknak, amelyekből az elmúlt években is kijutott.”

Szerinte „jó volna, hogy ha végre megtanulnánk”, hogy „magyarokként egyek vagyunk. Idén, mint tavaly is, nemzeti színekkel világítottuk meg a Halászbástyát az évforduló alkalmából.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.