Egy ENSZ bizottság jelentése szerint a palesztin területek izraeli megszállása a feszültségek alapvető oka

külföld
2022 június 7., 19:24
comments 4

A palesztin területek izraeli megszállása és a palesztin lakossággal szembeni hátrányos megkülönböztetés „az alapvető oka” az ismétlődő feszültségeknek és az instabilitásnak - fogalmazott kedden nyilvánosságra hozott jelentésében az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által megbízott tényfeltáró bizottság.

„A konfliktus alapvető okaival kapcsolatos következtetések és ajánlások többségében Izraelt teszik felelőssé, ami elemzésünk szerint a konfliktus aszimmetrikus jellegére és arra a tényre utal, hogy egy állam megszállva tart egy másikat" - írta a bizottság elnöke, a dél-afrikai Navanethem Pillay, az ENSZ volt emberi jogi főbiztosa.

„A területek izraeli megszállásának megszüntetése, amely teljes mértékben megfelel az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak, továbbra is kulcsfontosságú az állandó erőszak felszámolásához” - áll a bizottság jelentésében.

photo_camera Izraeli katona őrt áll korábban annektált olivaföldek mellett, hogy a helyiek ne mehessenek közel az aratási szezonban. Fotó: Matan Golan/Matan Golan/Sipa USA via Reuters

Izrael még februárban közölte, hogy nem működik együtt a bizottsággal. A zsidó állam azzal vádolja bizottság elnökét, hogy „Izrael-ellenes aktivista”, és a bizottság célja „Izrael démonizálása”. Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint a bizottsági jelentés „hiányos és elfogult, korábbi elfogult jelentések egész során alapszik, és az Izrael Állam iránti gyűlölete miatt elfogadhatatlan”.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa tavaly bízta meg a nemzetközi bizottságot a 2021. április 13. óta a palesztin területeken és Izraelben az emberi jogok terén elkövetett jogsértések kivizsgálásával. A jelentés ellen mintegy húsz izraeli diák és tartalékos tüntetett az ENSZ genfi székháza előtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt