"Nyilvánvalóan hamis" képek miatt az utolsó pillanatban lefújták a Szlovén Nemzeti Múzeum kiállítását

külföld
2022 június 09., 10:27
comments 5

Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miro, Edgar Degas, Evard Munch és Kazimir Malevics képeivel kecsegtető kiállítást tervezett megnyitni a Szlovén Nemzeti Múzeum, ám a kiállítást az utolsó pillanatban lefújták. A szlovén Boljkovac család magángyűjteményének 160 művét tervezték kiállítani, ám elismert szlovén művészettörténészek és festménybecsűsök szerint az alkotások "nyilvánvaló hamisítványok".

Picasso "Az algíri nők (O változat)" című festménye még jogdíjas, de szerintem apró vázlatom hűen adja vissza.
photo_camera Digitális technikával készült saját kezű másolatom Picasso "Az algíri nők (O változat)" című festményéről. A leírások alapján a Szlovén Nemzeti Múzeum tárlatán bemutatni tervezett remekművek laikusok számára is felismerhetően hamisítványok.

A festményeken rögtön látszik, hogy nem eredetiek, mondta Aleksander Bassin művészettörténész, a Ljubljanai Városi Galérai egykori igazgatója. "Ehhez nem kell szakértőnek lenni, elég, ha valaki jártas a képzőművészetben" - mondta, hozzátéve, hogy az talán még elképzelhető, hogy a neves festők grafikái szlovén gyűjteményekben vannak, de a festményeik garantáltan nem. Brane Kovič műkritikus szerint ha a festmének valódiak lennének, a gyűjtemény értéke meghaladná az egymilliárd dollárt.

A bírálatokra reagálva Pavle Car, a Nemzeti Múzeum igazgatója sajnálatát fejezte ki. Cart még Janez Janša, Orbán szövetségesének miniszterelnöksége idején nevezték ki az alkalmasságával kapcsolatos kételyek dacára. Az igazgató amúgy kitart amellett, hogy a művek eredetiek, szerinte a szakértők "elsietve bélyegezték meg hamisítványként a tárlat képeit. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.