Az ukrán hírszerzés szerint vesztésre állnak a tüzérségi háborúban

június 10., péntek 16:12
12

Vadim Szkibickij, Ukrajna katonai hírszerzésének helyettes vezetője szerint Ukrajna vesztésre áll Oroszországgal szemben a frontvonalakon, és szinte kizárólag a nyugatról érkező fegyverekre támaszkodik, hogy visszatartsa Oroszországot.

"Ez most egy tüzérségi háború" - mondta Szkibickij. “A frontvonalakon dől el a jövő, és a tüzérség tekintetében vesztésre állunk" - mondta a The Guardiannek. Szkibickij szerint Ukrajna naponta öt-hatezer tüzérségi lövedéket használ.

Azt is mondta, hogy most minden attól függ, hogy a nyugat mit ad nekik. "Egy ukrán ágyúra tíz-tizenöt orosz ágyú jut. A nyugati partnereink a rendelkezésre álló eszközök körülbelül tíz százalékát adták nekünk" - mondta.

Szkibickij szerint a nyugati szövetségeseknek most nagy hatótávolságú rakétatüzérséggel kéne ellátnia Ukrajnát, hogy távolról semmisíthessék meg az orosz lövegeket. A héten Olekszij Arestovics ukrán elnöki tanácsadó is ezt mondta, szerinte sokkal több rakétasorozatvetőre volna szükségük, mint amit eddig az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok ígért, hogy esélyük legyen Oroszország legyőzésére.

Az első hónapban Oroszország folyamatosan rakétákkal támadta Ukrajnát, de az utóbbi két hónapban ez lelassult. Az ukrán fegyveres erők vezetője által közzétett friss adatok azt állítják, hogy Oroszország naponta tíz-tizennégy rakétát lő ki - ráadásul egyre régibb típusokat. Szkibickij szerint a konfliktus így a közeljövőben túlnyomórészt tüzérségi háború marad.

A rakétákat drága gyártani, egy-egy rakéta néhány százezer, vagy akár több millió dollárba is kerülhet. "Észrevettük, hogy Oroszország sokkal kevesebb rakétatámadást hajt végre, és H-22-es rakétákat használ. Ezek régi, 1970-es évekbeli szovjet rakéták" - mondta Szkibickij. "Ez azt mutatja, hogy Oroszország kifogyóban van a rakétákból". Szerinte Oroszország a szankciók miatt nem tudott gyorsan rakétákat gyártani, és a készleteinek mintegy hatvan százalékát már elhasználta.

Oroszország erőinek nagy része jelenleg a Donbasz régióban összpontosul, és mind a donyecki, mind a luhanszki köztársaságok közigazgatási határait igyekszik elfoglalni. foglalta össze a helyzetet Szkibickij. Szerinte ez az a terület, ahol a tüzérségi harcok a leghevesebbek.

Harkiv környékén az orosz erők a védelemre összpontosítanak, miután az ukrán ellentámadás kiszorította őket májusban a régió több városából és falujából. "A Harkivot fenyegető veszély csökkent" - mondta.

Zaporizzsjában és Herszonban, két dél-ukrajnai régióban, amelyeket Oroszország szinte teljesen megszállt, az orosz erők hosszú időre beásták magukat, kettős, néha hármas védelmi vonalakat építenek ki. "Most már nehezebb lesz visszaszerezni azt a területet, ezért van szükségünk fegyverekre" - mondta Szkibickij.

Az ukrán katonai hírszerzés szerint Oroszország még egy évig folytathatja a jelenlegi ütemben a háborút anélkül, hogy további fegyvereket kellene gyártania vagy mozgósítania a lakosságot.

Szkibickij nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Oroszország egy időre befagyasztja a háborút, hogy meggyőzze a nyugatot a szankciók feloldásáról. "De aztán újra elkezdik - nézzük csak meg az elmúlt nyolc évet."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt