Kiderült, miért lepték el apró pingvindögök százai Észak-Új-Zélandot: mindannyian éhen haltak

ÁLLAT
2022 június 14., 06:21
comments 1

Sokkoló jelenség hozza zavarba Új-Zéland északi szigetének lakóit május óta: a hullámok kék pingvinek hulláinak százait mossák a partra hetek óta. A maori nyelven kororának nevezett kék pingvin a világ legkisebb pingvinfaja: másfél-két arasznyira és egykilósra nő meg.

photo_camera A kéknek nevezett állatok majdnem mindig szürkék igazából, kivéve a papagájokat. Bezzeg a kék pingvin! Fotó: Fir0002

Legutóbb a múlt héten találtak egyetlen strandon 183 döglött példányt. Környezetvédelmi szakértők szerint az utóbbi hetekben összesen 500 és 1000 közötti számban gyűjtöttek össze döglött kis pingvineket.

Az értetlen lakosok több elméletet állítottak fel a titokzatos járványtól a konkurenciát irtó gyilkos halászokig, de a valóság sokkal ijesztőbb.

Amikor megvizsgáltak néhány elhullott állatot, méreganyagok vagy kórokozók után kutatva, az derült ki, hogy a pingvinek annyira alultápláltak voltak, hogy szó szerint halálra éhezhettek. Az itteni egészséges, felnőtt kék pingvineknek 800-1000 grammosnak kellene lenniük, de a partra vetett példányok csak 40-50 dekát nyomtak. Egyáltalán nem találtak bennük zsírréteget, sőt, már az izomzatuk nagy része is felszívódott. Szakértők szerint annyira lesoványodtak, hogy ebben az állapotban már merülni - és így vadászni - is képtelenek voltak.

Az új-zélandi hatóságok szerint a problémát itt nem a túlhalászás, hanem a felmelegedés okozza: az adatok szerint ezen a környéken egymás után a hatodik évben dőlt meg a tengervíz hőmérsékleti rekordja. A törpepingvinek fő táplálékát jelentő apró halak a nekik ideális hőmérsékletű vízrétegben tartózkodnak, ami a melegedés miatt mélyebbre kerül. A pingvinek viszont csak 20-30 méteres mélységig képesek lebukni.

Ez az elmúlt tíz évben már a harmadik hasonló kihalásos jelenség. Miközben az északi pingvinállomány így halódik, Új-Zéland déli, hidegebb vizeiben még jól elvannak a kék pingvinek.

(via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.