Fiatal francia munkanélküliek importját vetette fel a holland munkaügyi miniszter

külföld
2022 június 15., 13:15
comments 4
photo_camera Karien van Gennip holland munkaügyi miniszter 2022. június 3-án, a miniszterek heti tanácsára érkezőben Hágában. Fotó: ANP via AFP

Komoly felháborodást zúdított magára Karien van Gennip holland munkaügyi miniszter, aki a minap felvetette, hogy a válságba süllyedt francia régiók munkanélküli fiataljai enyhíthetnék a holland munkaerőhiányt. Gennipet ugyan a jó szándék vezényelte, mert Hollandiában valóban van munkaerőhiány, és meglátása szerint a munkanélküli francia fiatalokat a hollandiai munkavállalás életük rendbetételében is segíthetné, de más politikai szereplők sietve rámutattak, hogy a létező munkaerőhiány mellett is van egymillió holland munkanélküli. Gennip ezután sietve közölte, hogy az ötlete csak ötlet volt, nem terv.

Mint mondta, ő csak az Európai Bizottság tervére reagált, amely bevándorlókkal próbálna enyhíteni a munkaerőhiányon, miközben Európa több részén kifejezetten magas a fiatal munkanélküliek aránya. "Franciaországban nagyon sok a fiatal munkanélküli, különösen a banlieue-kben. Messze nagyobb ott a munkanélküliség, mint nálunk. El tudom képzelni, hogy francia vagy spanyol iskolaelhagyókba fektessünk, hogy itt dolgozhassanak a virágtermesztésben vagy a cateringben" - mondta.

Az Európai Bizottság amúgy áprilisban a legális bevándorlás mellett egy ehhez hasonló javaslatot is megfogalmazott. Egy európai adatbázis létrehozását javasolták, melyből a munkaadók mind a 27 tagállamból válogathatnának megfelelően képzett munkavállalókat.

Gennip még azzal védekezett, hogy bár nagy felelősséget érez a holland munkanélküliekért, "ha egységes Európaként akarunk működni, akkor más országok ifjú munkanélkülijeiért is felelősséget kell érezzünk". Hollandiában 3,2 százalékos a munkanélküliség. Franciaországban 7,2 százalékos, de a városi 15-29 évesek körében egy 2021-es tanulmány szerint a 13,5 százalékot is eléri.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt