Fiatal francia munkanélküliek importját vetette fel a holland munkaügyi miniszter

külföld
2022 június 15., 13:15
comments 4
Karien van Gennip holland munkaügyi miniszter 2022. június 3-án, a miniszterek heti tanácsára érkezőben Hágában.
photo_camera Karien van Gennip holland munkaügyi miniszter 2022. június 3-án, a miniszterek heti tanácsára érkezőben Hágában. Fotó: ANP via AFP

Komoly felháborodást zúdított magára Karien van Gennip holland munkaügyi miniszter, aki a minap felvetette, hogy a válságba süllyedt francia régiók munkanélküli fiataljai enyhíthetnék a holland munkaerőhiányt. Gennipet ugyan a jó szándék vezényelte, mert Hollandiában valóban van munkaerőhiány, és meglátása szerint a munkanélküli francia fiatalokat a hollandiai munkavállalás életük rendbetételében is segíthetné, de más politikai szereplők sietve rámutattak, hogy a létező munkaerőhiány mellett is van egymillió holland munkanélküli. Gennip ezután sietve közölte, hogy az ötlete csak ötlet volt, nem terv.

Mint mondta, ő csak az Európai Bizottság tervére reagált, amely bevándorlókkal próbálna enyhíteni a munkaerőhiányon, miközben Európa több részén kifejezetten magas a fiatal munkanélküliek aránya. "Franciaországban nagyon sok a fiatal munkanélküli, különösen a banlieue-kben. Messze nagyobb ott a munkanélküliség, mint nálunk. El tudom képzelni, hogy francia vagy spanyol iskolaelhagyókba fektessünk, hogy itt dolgozhassanak a virágtermesztésben vagy a cateringben" - mondta.

Az Európai Bizottság amúgy áprilisban a legális bevándorlás mellett egy ehhez hasonló javaslatot is megfogalmazott. Egy európai adatbázis létrehozását javasolták, melyből a munkaadók mind a 27 tagállamból válogathatnának megfelelően képzett munkavállalókat.

Gennip még azzal védekezett, hogy bár nagy felelősséget érez a holland munkanélküliekért, "ha egységes Európaként akarunk működni, akkor más országok ifjú munkanélkülijeiért is felelősséget kell érezzünk". Hollandiában 3,2 százalékos a munkanélküliség. Franciaországban 7,2 százalékos, de a városi 15-29 évesek körében egy 2021-es tanulmány szerint a 13,5 százalékot is eléri.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.