Elengedik a legfiatalabb szaúdi foglyot

külföld
2022 június 24., 19:58
comments 2

Kiszabadult a börtönből Szaúd-Arábiában Murtazsa Kurejrisz, közölték az ügyével foglalkozó emberi jogi aktivisták. Kurejriszt 13 éves korában, 2014-ben tartóztatták le, mert állítólag részt vett a 2011-es Arab Tavasz során tartott demonstrációkban. Ő a legfiatalabban szaúdi fogoly, akit politikai aktivitás miatt tartanak fogva.

photo_camera Murtazsa Kurejrisz Fotó: ESOHR

Kurejriszt egy tüntetésről készült videón azonosították, ahol több másik gyerekkel kerékpározik Szaúd-Arábia keleti tartományában, ahol a királyság síita muszlim kisebbsége él. A szaúdi síiták régóta panaszkodnak a szunnita muzulmán többségű országban tapasztalható diszkrimináció miatt. A felkeléseket a hatóságok elfojtották, több résztvevőt letartóztattak. Emberi jogi csoportok szerint Kurejrisz több éven át fogva tartották, majd a bíróságon az ügyészek halálbüntetést követeltek. A fiatal vádlott ügye nemzetközi figyelmet kapott, valószínűleg ennek köszönhető, hogy végül csak börtönbüntetést kapott. Eredetileg 12 évet, majd nyolcat.

2020-ban Szaúd-Arábiában királyi rendeletet adtak ki, amely eltörölte a halálbüntetést a kiskorúak számára. A szervezetek azonban aggódnak, hogy még ezt sem képesek betartani. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.