Elengedik a legfiatalabb szaúdi foglyot

június 24., péntek 19:58
2

Kiszabadult a börtönből Szaúd-Arábiában Murtazsa Kurejrisz, közölték az ügyével foglalkozó emberi jogi aktivisták. Kurejriszt 13 éves korában, 2014-ben tartóztatták le, mert állítólag részt vett a 2011-es Arab Tavasz során tartott demonstrációkban. Ő a legfiatalabban szaúdi fogoly, akit politikai aktivitás miatt tartanak fogva.

Murtazsa Kurejrisz Fotó: ESOHR

Kurejriszt egy tüntetésről készült videón azonosították, ahol több másik gyerekkel kerékpározik Szaúd-Arábia keleti tartományában, ahol a királyság síita muszlim kisebbsége él. A szaúdi síiták régóta panaszkodnak a szunnita muzulmán többségű országban tapasztalható diszkrimináció miatt. A felkeléseket a hatóságok elfojtották, több résztvevőt letartóztattak. Emberi jogi csoportok szerint Kurejrisz több éven át fogva tartották, majd a bíróságon az ügyészek halálbüntetést követeltek. A fiatal vádlott ügye nemzetközi figyelmet kapott, valószínűleg ennek köszönhető, hogy végül csak börtönbüntetést kapott. Eredetileg 12 évet, majd nyolcat.

2020-ban Szaúd-Arábiában királyi rendeletet adtak ki, amely eltörölte a halálbüntetést a kiskorúak számára. A szervezetek azonban aggódnak, hogy még ezt sem képesek betartani. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt