Fagyott mamutbébi bukkant fel Kanadában

ÁLLAT
2022 június 25., 12:21
Mammuthus primigenius illusztráció
photo_camera Mammuthus primigenius illusztráció Fotó: VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE P/Science Photo Library via AFP

Jó állapotban fennmaradt, mumifikálódott mamutbébit találtak aranyásók Kanada északnyugati részén - adta hírül helyi idő szerint pénteken Yukon terület kormánya és a tr'ondëk hwëch'in őslakos népcsoport. A fiatal gyapjas mamutot a permafroszt vidékén, a Klondike-aranymezőkön fedezték fel kedden.

Állítólag ez a legteljesebb állapotban fennmaradt mamutmúmia egész Észak-Amerikában.

Az őslakosok a „Nagy állatbébi” (Nun cho ga) nevet adták a nőstény kismamutnak, amely az illetékes hatóság és a Calgary Egyetem geológusai szerint alighanem a jégkorszakban élhetett és fagyhatott bele a több mint 30 ezer éves permafrosztba.

A gyapjas mamutok több százezer évvel ezelőtt népesítették be Eurázsiát és Észak-Amerikát. A faj 13 ezer éve halt ki a szárazföldön, és pár ezer évvel később azokon az északi-sarkvidéki szigeteken is, ahol még előfordult.

Az illetékes hatóság paleontológusa, Grant Zazula „hihetetlen felfedezésnek” nevezte Nun cho ga megtalálását, különös tekintettel arra, hogy a mamutbébinek fennmaradt a szőre és a bőre is.

Lábujjainak apró körmein megállapítható továbbá, hogy azok még nem teljesen keményedtek meg. A 140 centiméteres Nun cho ga egyhónapos lehetett, amikor elpusztult.

Ez a második eset a világon, hogy a gyapjas mamut egy kifejletlen példányára bukkantak. 1948-ban egy alaszkai aranybányában találták meg egy mamutborjú maradványait, az a lelet az Effie nevet kapta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.