Hónapokig hagyták a tanárok, hogy osztálytársa bántsa az öngyilkossági kísérletbe menekülő 13 éves budapesti lányt

június 27., hétfő 5:48
40

Hónapon át tudott arról az iskola, hogy egy erős testalkatú fiú osztálytársa naponta veri és bántja a lányukat - mesélték el egy sikertelen öngyilkossági kísérletbe menekült 13 éves budapesti lány szülei a Blikknek.

A lányt, mint utóbb kiderült, tavaly szeptember óta naponta ütötte-verte az iskolában egy fiú osztálytársa. Annak ellenére azonban, hogy erről a tanárok és az iskola vezetése is tudott, az ügyben néhány intő kiosztásán felül nem tettek semmit, míg Korina 2022 tavaszán halálra nem próbálta inni magát vodkával az átéltek miatt. Miután megmentették az életét a Heim Pál kórházban, és a szülei elbeszélgettek vele, április elején rendőrségi feljelentést tettek.

A sztori talán leghátborzongatóbb része az, hogy egyetlen érintett hivatal vagy a gyerek védelmére hivatott szervezet sem volt hajlandó semmit sem tenni a 13 éves kislány folyamatos kínzása-megalázása ügyében: a szülők szerint a tankerület a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem hajlandó még csak vizsgálatot sem indítani az ügyben. A rendőrök viszont április 4. óta még addig sem jutottak el, hogy egyetlen gyanúsítottat is kihallgassanak. Az ő teljesítményük eddig abban merült ki, hogy a rendőrség által kirendelt igazságügyi pszichológus szakértő a kislány elbeszélése szerint a történtek elmesélésre annyival reagált, hogy „csak ennyi történt?". Az anya szerint sem az Oktatási Hivatal, sem a gyámügy nem reagált érdemben a megkereséseire. Hozzájuk azért fordult az anya, mert a lányuk kínzója tudomása szerint másokat is bántalmaz.

Hogy az ügy még cifrább legyen, az áldozat anyja ellen is rendőrségi eljárás folyik, mert két pofont kevert le a lányát bántalmazó fiúnak, aki a közvetlen közelükben lakik.

A lány rendőrségi vallomásában így mesélte el a bántalmazás történetét:

„Elkezdett ütögetni. Először viccesnek szánta, meg én is azt gondoltam, hogy az… Elég erősen megütögette az arcomat, a vállamat, a combomat. Szünetben ment mellettem a folyosón, odajött, meglökött, megütött… Én nem ütöttem vissza. A tanárok és az igazgató számára kiderült ez az ütögetés… Ő igazgatóit kapott, én meg szaktanárit… Őt nem érdekelte az igazgatói. Minden nap csinálta. Egyre erősebben. Ez így ment hónapokon keresztül minden nap.”

A szülők csak az öngyilkossági kísérlete után tudták meg tőle, hogy

"a naponta látott kék-zöld foltok, sérülések, hátfájdalom nem az eleséseknek köszönhetőek, hanem annak, hogy az egyik osztálytársa, egy erős, nagydarab fiú folyamatosan bántalmazta őt napi, szinten hét hónapon keresztül."

Az anyja szerint

"Előfordult az is, hogy a srác teljesen váratlanul, minden előzmény nélkül lelökte Korinát a lépcsőn, vagy hogy könyvekkel püfölte a fejét. Ráadásul meg is fenyegette azzal, hogy nekünk esik bajunk, ha beszél itthon minderről, ezért Korina nem mert segítséget kérni tőlünk."

A család azonnal lépett: Korinát nyomban kivették a bántalmazó iskolából, és rövidesen egy Budapest-közeli településre költöztek a fővárosból.

"(...) újra nagyon jól tanul, látszódik a változás, bár a hangulatingadozások még nem múltak el" - mondta róla az apja a Blikknek.

Az öngyilkosság megelőzhető. Ha bajban van, lelki gondok, sötét gondolatok nyomasztják, kérhet segítséget!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt