Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a párizsi terrortámadások egyetlen életben maradt elkövetőjét, Szalah Abdeszlamot

Terrorizmus
2022 június 29., 19:42
comments 5
Szalad Abdeszlam, a 2015-ös párizsi terrortámadás-sorozat egyetlen életben maradt elkövetője és kitervelője
photo_camera Szalad Abdeszlam, a 2015-ös párizsi terrortámadás-sorozat egyetlen életben maradt elkövetője és kitervelője Fotó: DSK

A bíróság bűnösnek találta és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Szalah Abdeszlamot, a 2015-ös párizsi terrortámadás-sorozat egyetlen életben maradt végrehajtóját és kitervelőjét. A 32 éves, Brüsszelben született francia állampolgárságú Abdeszlam a francia törvény szerint kiszabható legszigorúbb büntetést kapta.

2015. november 13-án pénteken éjszaka öngyilkos merénylők párhuzamosan több terrortámadást hajtott végre Párizsban. Az összehangolt támadássorozat a Bataclan színház, a Stade de France stadion mellett több kávézó és étterem vendégeit vette célba. A támadásokban összesen 130 ember veszítette életét, és 413-an sérültek meg. A legtöbb áldozat a Bataclanban halt meg.

A Franciaországban valaha tartott legnagyobb büntetőper végén a bírói testület bűnösnek találta Abdeszlamot terrorizmus vádjában. Az életfogytiglan tartó ítélete csak minimális esélyt ad számára arra, hogy 30 év után feltételesen szabadlábra helyezhessék.

A tárgyalássorozat tíz hónapon keresztül, egy külön ebből a célból épített és szigorúan őrzött bíróságon zajlott, ahol több száz ember idézte fel a 2015-ös támadások estéjének megrázó emlékeit és beszélt megpróbáltatásairól.

Az Iszlám Állam 10 fős sejtjéből mindenki meghalt a támadás estéjén, vagy a támadással egyidejűleg öngyilkosok lettek, vagy rendőrök végeztek velük - köztük volt Abdeszlam idősebb testvére, Brahim is, aki egy bárban robbantotta fel robbanómellényét.

Katonák a Bataclan körül 2015. november 13-án este. 90 ember halt meg a színházat ért támadás során az Eagles of Death Metal koncertjén
photo_camera Katonák a Bataclan körül 2015. november 13-án este. 90 ember halt meg a színházat ért támadás során az Eagles of Death Metal koncertjén Fotó: CITIZENSIDE/DAVID JULIŔ

Szalah Abdeszlam egy Észak-Párizsban található bárba ment, de a támadást nem hajtotta végre, később egy kukába dobta a robbanómellényét, majd felhívta barátait, hogy jöjjenek érte, és vigyék vissza Brüsszelbe. Ezt követően hónapokig rejtőzködött a belga fővárosban, mielőtt 2016 márciusában letartóztatták egy tűzpárbajt követően a város Molenbeek-Saint-Jean kerületében.

A nyomozók szerint Abdeszlam fel akarta robbantani magát a bárnál az eltervezettek szerint, de a mellénye meghibásodott. Az elkövető ezzel szemben azt állította, hogy utolsó pillanatban meggondolta magát, és azért szabadult meg a bombától, mert nem akart ártatlan embereket megölni. Ez azonban már megváltoztatott vallomás volt a részéről, mert a tárgyalás kezdetén még hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és sajnálatát fejezte ki, hogy a testére erősített robbanószerek nem robbantak fel. Az ügyészség a 10 hónapos tárgyalássorozat során végig hangsúlyozta az Abdeszlam különböző vallomásai közötti állandó ellentmondásokat.

Az elkövető vallotta, hogy idősebb testvére, akit mindig is utánozni és lenyűgözni akart, 2015 nyarán megkérte, gyűjtse össze az Iszlám Államnak a Szíriából Európába visszatérő harcosait, és vigye őket Brüsszelbe. Később az ügyészek hamisnak minősítették azt a beszámolóját, miszerint társai csak két nappal a támadások előtt győzték meg arról, hogy csatlakozzon az egységhez.

A vád szerint ezzel szemben Abdeszlam döntő fontosságú tervezési és logisztikai támogatást nyújtott a támadást megelőzően a társainak, és a támadás alatt is azzal, hogy az éjszaka elején öngyilkos merénylőket szállított a Stade de France-hoz.

Abdeszlam a per végéhez közeledve a bíróságon bocsánatot kért az áldozatoktól, és arra kérte őket, hogy „mértékkel gyűlöljenek”. A hétfői, utolsó tárgyalási napon szólt az áldozatokhoz, akiktől bocsánatot kért, de hozzátette, hogy „...több mint 130 halott, több mint 400 áldozat, ki tud ennyi szenvedésért őszintétlenül bocsánatot kérni?".

Zárszavaiban azt mondta, hogy „fejlődött”, nem tartja magát gyilkosnak, és nem jelent veszélyt a társadalomra: „Hibáztam, de nem vagyok gyilkos. Nem vagyok gyilkos. Ha elítélnek gyilkosságért, igazságtalanságot követnek el.”

A záróbeszédek során ügyvédje, Olivia Ronen azzal érvelt a bíróknak, hogy ügyfele volt az egyetlen a csoportban, aki nem robbantott, hogy megöljön másokat azon az éjszakán, ezért nem lehet elítélni gyilkosságért. Az ügyészek ellenben azzal érveltek, hogy a teljes életfogytiglani börtönbüntetés indokolt, mert Abdeszlam visszailleszkedése a társadalomba „halálos ideológiája” miatt elképzelhetetlen.

A tárgyalás során az egyik ügyvéd megkérdezte Abdeszlamot, hogyan szeretne, ha emlékeznének rá: „Nem akarom, hogy emlékezzenek rám. Azt akarom, hogy örökre elfelejtsenek. Nem én választottam azt, hogy az legyek, aki ma vagyok”. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.