Az Oktogonnál számolták fel a hétfői tüntetést

  • Az ételfutárok este hétre jelentették be demonstrációjukat, amit Jobbágyfelkelésre kereszteltek. 150 tüntetőnként foglalhatnak le egy forgalmi sávot, a villamosközlekedést csak több ezer tüntető felbukkanása esetén állítanák le a rendőrök.
  • Háromnegyed nyolckor, amikor már két sávot is lezárhattak, a tüntetők elindultak a Kossuth térre. A menet élén egy "demokrácia" feliratú koporsót vittek.
  • Tüntetésük fél kilenc tájában véget ért, a főszervezők le is vonultak. Mintegy száz tüntető ezután felkerekedett, előbb a Nyugati térre, majd a körúton át az Oktogonig jutottak.
  • Ott aztán rendőrök vették körbe őket, és mindenkit leigazoltattak. A tömeg ezután feloszlott.
  • A kormány két hete jelentette be, hogy módosítani fogja a kata szabályait. A törvényt másnap már el is fogadta a parlament.
  • A tüntetés kezdetéről és végéről élő videóban is bejelentkeztünk.
25 poszt
Időrend
2022 július 25., 19:52

Az utolsó harcos

A tüntetés utolsó pillanatai, amikor már a gitáros is elhagyta a villamospályát.
photo_camera Fotó: botost/444.hu

Egy száll gitárral ülte el a villamos útját egy tiltakozó, aki rögtönzött költeményeit adja elő. De amikor jött a villamos, egy rendőr megkérte, hogy álljon már odébb. Odébb állt.

2022 július 25., 19:50

A vonulás képei a Nyugatitól az Oktogonig

photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu
2022 július 25., 19:40

Azokkal mi lesz, akik a járdán vonultak?

A rendőrök a közlekedési szabályok megsértésére hivatkozva mindenkit igazoltattak.
photo_camera Fotó: botost/444.hu

Egy tiltakozó most azon vitatkozik a rendőrökkel, hogy ő a rendőri felszólítás után elhagyta az úttestet, és a járdán haladt, akkor milyen alapon intézkednek ellene, és milyen szabálysértésért akarják megbírságolni? A rendőr csak azt hajtogatta, hogy igazoltatás után mindenki távozhat.

2022 július 25., 19:35

Leszorítják a tiltakozókat az úttestről

A megálló hosszábban álló rendőrsorfal megindult, és felterelte a tiltakozókat az itt széles járdára. Tudósítóink szerint a tömeg háta már oszladozik, úgy százan lehetnek a tiltakozók.

photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu

Normálisan a rendőrségnek egy tüntetés oszlatásakor biztosítania kéne a szabad elvonulást. Ezt mostanában azzal játsszák ki, hogy hivatalosan nem kezdik oszlatni a tömeget - most sem arra szólították fel őket, hogy oszoljanak, hanem hogy hagyják el az úttestet. Jámbor András ellenzéki képviselő, több tüntetés szervezője szerint mostanában ez a gyakorlatuk, idővel körbezárják a tiltakozók kisebb csoportjait, akiket aztán csak igazoltatás után engednek el, és szabálysértési bírságot szabnak ki rájuk a közlekedési szabályok megsértése miatt.

2022 július 25., 19:31

Bezárult a rendőrgyűrű a tüntetők körül

photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu

Az Oktogon villamosmegállójában zárták körbe a tiltakozókat a rendőrök. Buda irányába haladhat a forgalom, csak az egyik oldalt állják el a tüntetők, akiket a villamosmegálló két oldalán zártak körbe. A rendőrök a Nyugati irányából kezdték az igazoltatást, ahol a kevésbé aktív tiltakozók vannak. Az Oktogon felé eső oldalon hevesebb szóváltások alakultak ki. Egy hangadó most éppen nyugalomra szólít. "Srácok, én nem mondom, hogy toljuk meg a rendőröket. Többen vannak. Nyugodjunk meg!" - mondta.

2022 július 25., 19:25

Körbezárják a rendőrök a tüntetőket

Tudósítóink jelentése szerint felállt a rendőrsorfal az Oktogonon, de a rendőrök a környező mellékutcákat is lezárták, és hátulról is felzárkóztak a tiltakozókra, akiket már háromszor is felszólítottak az úttest elhagyására. A tiltakozók megafonba kiabálva szólították fel a rendőröket, hogy engedjék őket tovább. Majd összekapaszkodva megindultak a rendőrsorfal felé. A rendőrökön még nincs védőfelszerelés, de tudósítóink paprikaszprét már láttak náluk.

Az oktogonnál az élen vonulók és a rendőrök között kisebb dulakodás is kialakult, de nem fajult el. Kényszerítő eszközök nem kerültek elő.
photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu

Kisebb dulakodás kialakult az első sorban, ekkor az tüntetők egyik irányítója arra szólította a tiltakozókat, hogy üljenek le. Ennek a jelek szerint nem sokan engedelmeskedtek.

2022 július 25., 19:23

Felszólították a rendőrök a tüntetőket, hogy hagyják el az úttestet

Egyben arra is figyelmeztetik őket, hogy a gyűlést a főszervező befejezettnek nyilvánította, így most szabálysértést követnek el az úttest lezárásával. Aki nem engedelmeskedik a felszólításnak, az ellen rendőri intézkedést kezdeményeznek.

2022 július 25., 19:19

Az Oktogon felé indultak meg a tüntetők a nagykörúton

Zúgott a "mocskos Fidesz", meg az, hogy "keserű a narancs. A tömeg mindenféle rendőri biztosítás nélkül haladt az Alkotmány utcán és a Bajcsyn át a Nyugati térhez, ahol a BKK irányította a forgalmat. Itt egyszerre kezdték azt kiabálni, hogy "Margit híd", és "Oktogon". Végül ez utóbbi nyert, az Oktogon irányába indultak tovább.

2022 július 25., 18:59

Úgy százan megindultak a Nyugati térre

Ez már a tüntetés spontán szakasza, az engedélyezett demonstráció véget ért, a szervezők le is vonultak. A cél most az ilyen tájt már nem túl nagy forgalom megbénítása lehet a Nyugatinál. Egyelőre az Alkotmány utcában járnak, ahol ilyentájt gyakorlatilag senki se jár már.

2022 július 25., 18:54

"Nyugati!" - skandálják most néhányan

Bár már csak maréknyian maradtak a tiltakozók, néhányuk skandálni kezdte, hogy "Nyugati!", amivel körúti bóklászásra, spontán forgalomszervezésre próbálják rávenni társaikat.

2022 július 25., 18:52

A szervezők levonulnak a Kossuth térről

Hivatalosan véget ért a futárok hétfői demonstrációja, a szervezők ezt most megafonon be is jelentették. Azt ígérték, hogy folytatni fogják a tiltakozást, visszatérnek még. Tudósítóink szerint pár tucatnyian vannak már csak a Kossuth téren.

2022 július 25., 18:47

Fogyóban a tömeg

A futárok eredetileg él kilencig jelentették be a demonstrációjukat, igaz, akkor még a Margit hídra. Most mindenesetre a Kossuth téri demonstráció is lendületét látszik veszíteni, tudósítóink jelentőse szerint erősen fogyatkozik a tömeg, szivárognak el a résztvevők. Hivatalosan véget is ért a tüntetés, de a megafonba bemondták, hogy aki akar, maradjon.

2022 július 25., 18:23

Egymás történeteit hallgatják a tiltakozók

Tudósítóink legfrissebb jelentése szerint megcsappant, felére apadt a tömeg, akik a legutóbb egy tüntető saját versét hallgathatták meg. Pár százan lehetnek.

Speaker's Corner a Kossuth téren, szabad a megafon. A fiatalember azt kifogásolta, hogy Orbán lenarkósozta a tüntetőket, és arról beszélt, hogy ő vízzel segítette a tiltakozókat. Azt kérte, mindenki segítsen mindenkin.
photo_camera Speaker's Corner a Kossuth téren, szabad a megafon. A fiatalember azt kifogásolta, hogy Orbán lenarkósozta a tüntetőket, és arról beszélt, hogy ő vízzel segítette a tiltakozókat. Azt kérte, mindenki segítsen mindenkin. Fotó: botost/444.hu
Vannak, akik már megpihentek.
photo_camera Vannak, akik már megpihentek. Fotó: botost/444.hu
2022 július 25., 18:14

Speaker's Corner a Kossuth téren

Miközben gyűlnek a tiltakozók történetei a koporsóban, a megafont bárki magához ragadhatja. Most éppen egy középkorú hölgy szónokol, dorgálja a tüntetőket, amiért a rezsicsökkentés és a kata ellen tüntetnek. Szerinte a magyar kilátás a csirkefarhát addig, amíg a bérek nem érik el az európai színvonalat. "Nem kérünk a rezsicsökkentésből" - harsogta, hozzátéve, hogy ha európai szintű fizetése lenne, négyszer annyit keresne, akkor meg se érezné az áremelést.

2022 július 25., 18:01

Személyes történeteiket temetik el a parlament előtti koporsóban a tüntetők

A tiltakozók az álmaikat temethették el a Kossuth téren a "demokrácia" feliratú koporsóban, amit a futárok hoztak ajándékba Orbán Viktornak.
photo_camera Fotó: botost/444.hu

A főszervező felszólítása alapján most minden tiltakozó megírhatja a saját történetét, hogy az ő életét hogyan befolyásolják a kormány megszorításai. "Tanár vagyok, éhen fogok halni" - írta a saját papírjára egy, az élő adásunkban nyilatkozó fiatal tüntető, aki négy tüntetésen járt már, a másik kettő alatt magánórákat adott, katásként.

photo_camera Fotó: botost/444.hu