Kivégezték a tokiói késeléses ámokfutás elkövetőjét

külföld
2022 július 26., 05:45
comments 2

Kivégezték a japán férfit, aki tizennégy éve hét embert halálra késelt Tokióiban, írja a helyi média.

Az NHK közszolgálati műsorszolgáltató és más hírcsatornák szerint a 39 éves Tomohiro Katót kedden felakasztották a 2008. júniusi ámokfutásért. Kato a kéttonnás teherautójával gyalogosok közé hajtott Akihabarában, a főváros elektronikai üzleteiről és geek szubkultúrájáról ismert kerületében. Ezután kiszállt a teherautóból, és hét embert megkéselt, akik belehaltak a sérüléseikbe.

Kato a rendőröknek azt mondta, „belefáradt az életbe", az indítékáról pedig azt vallotta, hogy „azért jöttem Akihabarába, hogy embereket öljek. Nem számított, hogy kit ölök meg".

photo_camera Fotó: RYOICHIRO KIDA/The Yomiuri Shimbun via AFP

Nem sokkal a támadások után letartóztatták, miután összetűzésbe került egy fegyveres rendőrrel. Az Akihabara felé vezető útját az interneten dokumentálta, a teherautó volánja mögül pedig üzeneteket küldött egy mobiltelefonra. A támadás előtt többször járt a környéken, tudta, hogy tele lesz vásárlókkal és turistákkal, akiket odavonzanak a diszkontáruházak.

Katót 2011-ben halálra ítélték, a legfelsőbb bíróság 2015-ben helybenhagyta a döntést.

Japán továbbra is ellenáll a halálbüntetés eltörlésére irányuló nemzetközi nyomásnak. A foglyok általában évekig várnak a kivégzésre, és csak órákkal korábban értesítik őket. Emiatt két halálraítélt 2021-ben beperelte a kormányt, arra hivatkozva, hogy ez a gyakorlat „embertelen" és alkotmányellenes, mivel nem ad elég időt az elítélteknek arra, hogy kapcsolatba lépjenek az ügyvédjükkel és fellebbezést nyújtsanak be a kivégzési parancs ellen.

A halálbüntetést általában többszörös gyilkossági ügyekben szabják ki, a gyakorlatot a nemzetközi emberi jogi szervezetek régóta bírálják az általa okozott lelki gyötrelem miatt. Egy 2009-es jelentésében az Amnesty International azzal vádolta Japánt, hogy a halálraítélteket „kegyetlen, embertelen és megalázó" bánásmódban részesíti.

A közvélemény-kutatások azonban azt mutatják, hogy az emberek nagymértékben támogatja a halálbüntetést, különösen az olyan nagy horderejű bűncselekmények után, mint például az Aum Supreme Truth világvége szekta tagjai által 1995-ben a tokiói metróban elkövetett szaringáz-támadás. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.