Meghalt egy osztrák orvos, akit oltásellenesek halálosan megfenyegettek, mert a vakcinákat népszerűsítette

bűnügy
2022 július 31., 16:20
comments 8

Pénteken holtan találtak rendelőjében egy osztrák orvost, aki halálos fenyegetéseket kapott oltásellenesektől és összeesküvés-elméletek terjesztőitől, miután sokat szerepelt a médiában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, és az interjúkban a védőoltás mellett érvelt.

A hatóságok szerint a felső-ausztriai Lisa-Maria Kellermayr öngyilkosságot követett el vöcklabrucki rendelőjében, búcsúleveleket is hagyott maga után.

Az orvosnő korábban arról írt a honlapján, hogy hónapok óta megtorlással fenyegetik a nyilatkozatai miatt olyanok, akik ellenzik a járványügyi korlátozásokat és elutasítják a védőoltást.

A halálos fenyegetések miatt Kellermayr hosszabb időre rendőrségi védelmet kapott, de ő maga is 100 ezer eurót költött a biztonságára. Júniusban a rendelője ideiglenes, majd július közepén végleges bezárását jelentette be, mondván, senkinek sem kívánja azokat a munkakörülményeket, amik között az utóbbi hónapokban dolgoznia kellett.

Lisa-Maria Kellermayr
photo_camera Lisa-Maria Kellermayr Fotó: Krone Tv/Youtube

Az osztrák közvéleményt sokkoló halálhírre reagálva vezető politikusok nemzeti egységre szólítottak fel. Alexander Van der Bellen köztársasági elnök azt kérte:

„Vessünk véget a megfélemlítésnek és a félelemkeltésnek! A gyűlöletnek és az intoleranciának nincs helye Ausztriában!”

Az államfő felidézte, hogy az emberek fertőzéstől való védelmén, gyógyításán dolgozó orvost előbb az interneten, majd személyesen, a rendelőjében is megfenyegették.

Johannes Rauch egészségügyi miniszter azt írta, Kellermayr halála mélyen megdöbbentette. „Orvosként életét mások egészségének és jólétének szentelte” – írta Rauch, aki szerint a Kellermayrt és a kollégáit ért halálos fenyegetés „brutális valóság” volt. A miniszter megbocsáthatatlannak nevezte az ilyen fenyegető magatartást, és szerinte „végre véget kell vetni ennek”.

A fenyegetések miatt indult eljárásban az osztrák ügyészség júniusban lezárta a vizsgálatot egy német állampolgárságú gyanúsított ügyében arra hivatkozva, hogy a német hatóságok az illetékesek. Az osztrák rendőrség ismeretlen személyek ellen vitte tovább a nyomozást. (WaPo, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.