Beindult a belga fegyveripar

augusztus 5., péntek 13:16

A kínálat alig tud lépést tartani a kereslettel, miután az ukrajnai háború miatt fellendült a belga hadiipar, írja az MTI a The Brussel Timesra hivatkozva.

Belgium 5000 gépfegyvert, 200 páncéltörő fegyvert és 3800 tonna üzemanyagot adományoz Kijevnek, jelentette be a háború kitörésekor Alexander De Croo belga miniszterelnök. Az adományok egy része a kormányzati készletekből származott, amiket a vallon kormány tulajdonában lévő FN Herstal fegyvergyártó cég gyártott. Arról, hogy a kormány új fegyvereket rendelt volna tartalékainak feltöltésére, egyelőre nincs adat.

Belga katona a 2022-es Védelmi Memorandum bemutatása során a rotterdami genti laktanyában. Fotó: SEM VAN DER WAL/ANP via AFP

A háború a flamand fegyveripart is jelentősen fellendítette, az idei első félévben 371,5 millió euró értékben adtak ki engedélyeket fegyverexportra, ami kétszerese a tavalyinak.

A flamand régió megállapodást kötött Ukrajnával golyóálló mellények szállításáról. A mellények gyártásához használt szövetek előállításáért felelős Concordia Textiles ellátási problémákról számolt be a megnövekedett kereslet miatt.

A belga szövetségi kormány 1,8 milliárdos befektetést jelentett be védelemmel kapcsolatos kutatásra és fejlesztésre, ami hatalmas lendületet hoz a belga hadiipari vállalatoknál. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt