Palesztin parancsnok halt bele az izraeli légicsapásba a gázai övezetben

külföld
2022 augusztus 05., 17:01

Legalább nyolc palesztin - köztük egy gyermek - és a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) egyik parancsnoka halt bele az izraeli hadsereg támadásába a gázai övezetben, közölte a gázai egészségügyi minisztérium.

photo_camera A mentők és tűzoltók dolgoznak a kármentésen a gázai övezetben. Fotó: MOHAMMED ABED/AFP

Izrael azután indította a támadást, hogy a gázai székhelyű PIJ Izrael középső részének bombázásval fenyegetőzött. Jair Lapid izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy nem engedik, hogy "terrorista szervezetek határozzák meg a napirendet" és figyelmeztetett, hogy fellépnek az Iszlám Dzsihád terroristái ellen.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a PIJ-hez köthető helyszínekre csaptak le, köztük a Palestine Towerre is. A gázai tisztviselők szerint a PIJ négy fegyverese - köztük a parancsnok, Tayseer Jabari - és egy ötéves kislány is meghalt a támadásba.

"Nem tudjuk, hogyan fog ez lezajlani... időbe telhet... Ez egy hosszadalmas és nehéz kör lesz" - nyilatkozta Ajelet Saked izraeli belügyminiszter.Az elmúlt napokban Izrael fokozott biztonsági intézkedéseket hozott a gázai határ közelében élő közösségek számára.

Az Irán által támogatott PIJ, az egyik legerősebb militáns csoport székhelye a szíriai Damaszkuszban található. Izrael és a PIJ között ötnapos konfliktus robbant ki 2019 novemberében, miután Izrael megölte a PIJ egyik parancsnokát. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.