Zelenszkij: A háborúnak a Krím felszabadításával kell véget érnie

külföld
2022 augusztus 10., 04:44
comments 3

Az orosz háború a Krím-félszigettel kezdődött, és annak felszabadításával kell véget érnie. A krím ukrán, és sosem adjuk fel! - ezt mondta kedd esti beszédében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök pár órával azután beszélt, hogy több robbanás rázta meg az annektált félszigeten lévő egyik orosz katonai légitámaszpontot.

Zelenszkij beszéde azt jelzi, hogy az ukrán kormány háborús politikájában komoly változás történhetett. Az ukrán elnök korábban még arra tett utalásokat, hogy kormánya a béketárgyalásokon el tudná fogadni a béke feltételének, ha az orosz csapatok visszavonulnának a február 24. után megszállt területekről.

Zelenszkij a robbanásokról nem beszélt, az elnök egyik tanácsadója pedig a sajtó kérdésére tagadta, hogy ukrán támadásról lett volna szó. "Mivel csináltuk volna?" - tette hozzá a tanácsadó. Ahogy korábban írtuk, a Szaki légitámaszpont 210 kilométernyire van a legközelebbi, ukrán ellenőrzésű területtől, vagyis bőven kívül esik az ukrán tüzérség és rakétatüzérség hatótávolságán. A legnagyobb hatótávolságú, rendszeresített ukrán rakéta, a Tocska hatótávolsága 120 kilométer.

Egy Krím elleni, vagy bármilyen, Oroszországhoz tartozónak ítélt terület elleni ukrán támadást komoly háborús agressziónak tekintene az orosz kormány, ami a háború további eszkalációjához vezethetne.

A Szaki légitámaszpont Novofedorivka nevű város közelében van, ami az orosz turisták egyik kedvelt tengerparti üdülőhelye. A közösségi médiát bejárták a videók, amiken az látható, ahogy strandolók menekülnek, figyelik a közeli robbanásokat. Az orosz kormány eddig nem adott magyarázatot arra, mi történt a támaszponton, a védelmi minisztérium annyit közölt, hogy a robbanást "több lőszerraktár detonációja" okozta. (BBC)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.