Májgyulladásjárványra figyelmeztet Müller Cecília

Egészségügy
2022 augusztus 12., 13:30
comments 2

Fertőző májgyulladás (Hepatitis A) járványra figyelmezteti a fővárosi egészségügyi szolgáltatókat Müller Cecília országos tisztifőorvos egy körlevélben, írja a Népszava.

Müller Cecília azt kéri, hogy az intézmények orvosai tájékoztassák a pácienseiket a vírus terjedési módjáról, a megelőzés lehetőségeiről.

A lap azt írja, hogy Magyarországon a fertőző májgyulladásos megbetegedések száma 2016 és 2020 között folyamatosan csökkent, tavaly összesen csak 75 fertőzöttet regisztráltak.

Az idei év első hét hónapjában viszont 346 megbetegedés történt, ami a járványügyi hivatal szerint azért van, mert a fertőzésnek megjelent egy új törzse Magyarországon, elsősorban a fővárosban.„A fertőző májgyulladás vírusa széklettel ürül és piszkos kézzel, vagy fekáliával szennyezett étellel-itallal a szájon át kerül a szervezetbe” – nyilatkozta Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetőjétől.

A vírusnak 15-30 napos lappangási ideje is lehet. A betegség elején a tünetek közé tartozik a néhány napig tartó láz, étvágytalanság, gyengeség és hasi fájdalom. Ezeket a tüneteket étvágytalanság, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi.

A gyerekek gyakran tünetmentesen fertőződnek, enyhe betegségük alatt is vírusürítők, mindez pedig iskolai időszakban jelentősen növeli a fertőzés kockázatát. Ebből az is következik, hogy esetleg az őszi hónapokban tovább emelkedhet a betegek száma - mondja Ócsai Lajos.

A megelőzésben nagyon fontos szerepe van az alapos kézmosásnak, a zöldségek, gyümölcsök folyóvizes lemosásának, illetve a patikában vényköteles védőoltáshoz is lehet jutni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.