Májgyulladásjárványra figyelmeztet Müller Cecília

augusztus 12., péntek 13:30
2

Fertőző májgyulladás (Hepatitis A) járványra figyelmezteti a fővárosi egészségügyi szolgáltatókat Müller Cecília országos tisztifőorvos egy körlevélben, írja a Népszava.

Müller Cecília azt kéri, hogy az intézmények orvosai tájékoztassák a pácienseiket a vírus terjedési módjáról, a megelőzés lehetőségeiről.

A lap azt írja, hogy Magyarországon a fertőző májgyulladásos megbetegedések száma 2016 és 2020 között folyamatosan csökkent, tavaly összesen csak 75 fertőzöttet regisztráltak.

Az idei év első hét hónapjában viszont 346 megbetegedés történt, ami a járványügyi hivatal szerint azért van, mert a fertőzésnek megjelent egy új törzse Magyarországon, elsősorban a fővárosban.„A fertőző májgyulladás vírusa széklettel ürül és piszkos kézzel, vagy fekáliával szennyezett étellel-itallal a szájon át kerül a szervezetbe” – nyilatkozta Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetőjétől.

A vírusnak 15-30 napos lappangási ideje is lehet. A betegség elején a tünetek közé tartozik a néhány napig tartó láz, étvágytalanság, gyengeség és hasi fájdalom. Ezeket a tüneteket étvágytalanság, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi.

A gyerekek gyakran tünetmentesen fertőződnek, enyhe betegségük alatt is vírusürítők, mindez pedig iskolai időszakban jelentősen növeli a fertőzés kockázatát. Ebből az is következik, hogy esetleg az őszi hónapokban tovább emelkedhet a betegek száma - mondja Ócsai Lajos.

A megelőzésben nagyon fontos szerepe van az alapos kézmosásnak, a zöldségek, gyümölcsök folyóvizes lemosásának, illetve a patikában vényköteles védőoltáshoz is lehet jutni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt