34 év börtönre ítéltek egy szaúdi nőt, mert twitterezett

külföld
2022 augusztus 17., 05:25
comments 2

Követte és retweetelte a királyságot kritizáló, másként gondolkodó felhasználókat Twitteren egy 34 éves szaúdi nő, ezért előbb három, majd 34 év börtönre ítélték. A kétgyerekes anya a Leedsi Egyetemen tanult, akkor vonták felelősségre, amikor nyáron hazautazott Szaúd-Arábiába. A szaúdi különleges bíróság hetekkel Joe Biden amerikai elnök látogatása után hozta meg az ítéletet.

Az ügy a legújabb példa arra, hogy Mohamed bin Szalmán a Twitter-felhasználókat vette célba, miközben a szaúdi állami befektetési alapon (PIF) keresztül közvetve jelentős részesedése van az amerikai vállalatban.

Szalmá al-Szehábot arra hivatkozva ítélték el, hogy a Twitter segítségével „nyilvános zavargásokat akart kelteni, és destabilizálni akarta a polgári és nemzetbiztonságot”. Eredetileg három évet kapott, de a fellebbviteli bíróság hétfőn új ítéletet hozott: 34 év börtönbüntetést kapott, amit 34 éves beutazási tilalom követ.

photo_camera Fotó: ESOHR

A bírósági jegyzőkönyvek szerint, melyek a Guardian birtokába jutottak, az új vádak között szerepel, hogy a nő „segítséget nyújtott azoknak, akik a köz nyugalmát akarják megzavarni, és destabilizálni akarják a polgári és nemzetbiztonságot”, azzal, hogy követte Twitter-fiókjaikat és megosztotta a tweetjeiket.

A jelek szerint a nő nem volt különösebben fontos szerepet betöltő aktivista. Twitter-profilja szerint 2597 követője volt. Legtöbb bejegyzése a covidról és két kisgyerekéről szólt. Közben néha megosztotta száműzetésben élő szaúdi disszidensek tweetjeit is, amik a királyságban élő politikai foglyok szabadon bocsátására szólítottak fel. Úgy tűnt, hogy támogatja Loujain al-Hathloul, az ismert szaúdi feminista aktivista ügyét is, akit korábban bebörtönöztek és megkínoztak.

Elvileg még van lehetősége fellebbezni.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.