Csoportos nemi erőszak és gyilkosság miatt életfogytiglant kaptak, most mégis szabadlábra helyeztek tizenegy férfit Indiában

bűnügy
2022 augusztus 17., 15:09
comments 1

A 2002-es gudzsaráti muszlimellenes zavargások során minimum tizenegy férfi csoportosan megerőszakolta az akkor 19 éves, öt hónapos terhes Bilkis Banót, majd a szeme láttára ölték meg családtagjait. A tárgyalások során hét vádlottat bizonyítékok hiányában felmentettek, a tizenegy bizonyított elkövetőt pedig eredetileg életfogytiglani büntetésre ítélték 2008-ban. Most mégis kisétáltak a börtönből.

A gudzsaráti zavargásokat India egyik legborzalmasabb tüntetéssorozataként tartják számon, ami több mint ezer, nagy többségben muszlim ember halálához vezetett. Gudzsarát államot akkor a jelenlegi indiai miniszterelnök, Narendra Modi vezette. Modi 2014 óta irányítja az országot a hindu nacionalista Bharatiya Janata párt élén.

photo_camera Ahmedabad, Gudzsarát állam legnagyobb városa a zavargások idején, 2002 márciusában Fotó: SEBASTIAN D'SOUZA/AFP

A BBC-nek egy magas rangú indiai tisztviselő azt mondta, a kormány testülete azért hagyta jóvá a tizenegy férfi korai szabadlábra helyezését, mert a börtönben eltöltött közel tizenöt év alatt jó magaviseletet tanúsítottak, és az életkoruk is befolyásolta a döntést. A Firstpost értesülései szerint a kérelmet az egyik elkövető, Radheshyam Shah nyújtotta be.

Szakértők szerint az elkövetők szabadon bocsátása megsérti mind a szövetségi kormány, mind a Gudzsarát állam kormánya által kiadott iránymutatásokat – ezek alapján ugyanis aki nemi erőszakot vagy gyilkosságot követ el, semmikor sem helyezhető szabadlábra. A Legfelsőbb Bíróság viszont arra a 2014-es - és azóta érvényben lévő - módosításra hivatkozik, amiben már részletes iránymutatások vannak a felmentő és enyhítő körülményekről.

photo_camera Bilkis Bano 2017-ben Fotó: PRAKASH SINGH/AFP

A legnagyobb veszteség viszont minden bizonnyal a megerőszakolt Bilkis Banót és családját érte. A BBC riportere 2017 májusában egy védett házban találkozott Banóval, néhány nappal azután, hogy a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta a tizenegy elítélt életfogytiglani büntetését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.