Mahmúd Abbász a német kancellár mellett állva a holokauszthoz hasonlította Izrael palesztinokkal szembeni politikáját

külföld
augusztus 17., 8:17
comments 4

A holokauszthoz hasonlította a palesztinokkal szembeni izraeli politikát Mahmúd Abbász palesztin elnök Olaf Scholz német kancellár jelenlétében a kedd esti közös berlini sajtótájékoztatójukon.

Az AP hírügynökség tudósítója megkérdezte, hogy palesztin vezetőként bocsánatot kér-e Izraeltől azért a palesztin terrortámadásért, amit ötven éve, 1972-ben a müncheni nyári olimpián az izraeli csapat ellen követtek el.

A Palesztin Hatóság vezetője nem tért ki a német földön izraeliek ellen a II. világháború vége óta elkövetett egyik legsúlyosabb bűncselekményre, amiben 11 izraeli állampolgárt öltek meg, helyette a palesztinokkal szembeni izraeli politikát ostorozta.

Azt mondta, ha valaki fel akarja hánytorgatni a múltat, akkor azt is tudomásul kell vennie, hogy Izrael az utóbbi évtizedekben a palesztin területeken ötven helyszínen mészárolt le palesztinokat.

Ez „ötven mészárlás, ötven holokauszt” – mondta Abbász.

Steffen Hebestreit német kormányszóvivő a palesztin vezető válasza után bejelentette, hogy véget ért a sajtótájékoztató, Olaf Scholz így nem reagált azonnal a vendége kijelentésére. De röviddel a rendezvény után a Bildnek azt mondta, „a németek számára tűrhetetlen és elfogadhatatlan a holokauszt bármiféle relativizálása”.

photo_camera Mahmúd Abbász és Olaf Scholz Fotó: Wolfgang Kumm/dpa via AFP

Scholz a feszült hangulatú tájékoztató egy másik pontján rögtön elutasította Abbász azon kijelentését, ami szintén Izrael palesztinokhoz fűződő viszonyára vonatkozott. Abbász azt mondta, hogy Izrael „apartheidrendszert” épített fel az ő népének elnyomására, mire a német kancellár kijelentette, hogy nem fogadja el ezt a minősítést, és nem tartja megfelelőnek az apartheid kifejezést a helyzet leírására.

De a német kancellárt így is számos bírálat érte, amiért csak az apartheid kifejezés használata miatt tiltakozott azonnal, a palesztinokkal szembeni izraeli politikát a holokauszthoz hasonlító megjegyzéshez pedig nem fűzött rögtön kommentárt.

Olaf Scholz reggel a Twitteren megerősítette az álláspontját: azt írta, mélységesen felháborítja Mahmúd Abbász kijelentése, és elítéli a holokauszt tagadására irányuló minden kísérletet. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt