Mahmúd Abbász a német kancellár mellett állva a holokauszthoz hasonlította Izrael palesztinokkal szembeni politikáját

külföld
2022 augusztus 17., 08:17
comments 4

A holokauszthoz hasonlította a palesztinokkal szembeni izraeli politikát Mahmúd Abbász palesztin elnök Olaf Scholz német kancellár jelenlétében a kedd esti közös berlini sajtótájékoztatójukon.

Az AP hírügynökség tudósítója megkérdezte, hogy palesztin vezetőként bocsánatot kér-e Izraeltől azért a palesztin terrortámadásért, amit ötven éve, 1972-ben a müncheni nyári olimpián az izraeli csapat ellen követtek el.

A Palesztin Hatóság vezetője nem tért ki a német földön izraeliek ellen a II. világháború vége óta elkövetett egyik legsúlyosabb bűncselekményre, amiben 11 izraeli állampolgárt öltek meg, helyette a palesztinokkal szembeni izraeli politikát ostorozta.

Azt mondta, ha valaki fel akarja hánytorgatni a múltat, akkor azt is tudomásul kell vennie, hogy Izrael az utóbbi évtizedekben a palesztin területeken ötven helyszínen mészárolt le palesztinokat.

Ez „ötven mészárlás, ötven holokauszt” – mondta Abbász.

Steffen Hebestreit német kormányszóvivő a palesztin vezető válasza után bejelentette, hogy véget ért a sajtótájékoztató, Olaf Scholz így nem reagált azonnal a vendége kijelentésére. De röviddel a rendezvény után a Bildnek azt mondta, „a németek számára tűrhetetlen és elfogadhatatlan a holokauszt bármiféle relativizálása”.

Mahmúd Abbász és Olaf Scholz
photo_camera Mahmúd Abbász és Olaf Scholz Fotó: Wolfgang Kumm/dpa via AFP

Scholz a feszült hangulatú tájékoztató egy másik pontján rögtön elutasította Abbász azon kijelentését, ami szintén Izrael palesztinokhoz fűződő viszonyára vonatkozott. Abbász azt mondta, hogy Izrael „apartheidrendszert” épített fel az ő népének elnyomására, mire a német kancellár kijelentette, hogy nem fogadja el ezt a minősítést, és nem tartja megfelelőnek az apartheid kifejezést a helyzet leírására.

De a német kancellárt így is számos bírálat érte, amiért csak az apartheid kifejezés használata miatt tiltakozott azonnal, a palesztinokkal szembeni izraeli politikát a holokauszthoz hasonlító megjegyzéshez pedig nem fűzött rögtön kommentárt.

Olaf Scholz reggel a Twitteren megerősítette az álláspontját: azt írta, mélységesen felháborítja Mahmúd Abbász kijelentése, és elítéli a holokauszt tagadására irányuló minden kísérletet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.