Húsznál is több halottja volt a mogadishui túszdrámának

külföld
augusztus 21., 14:11

106 túszt sikerült kimenekíteniük a biztonsági erőknek Mogadishuban, Szomália fővárosában a Hayat Hotelből, amit harminc órán át tartottak megszállva az al-Sabab terroristái. Az összecsapásban több mint húsz civil vesztette életét, a biztonsági erők állításuk szerint végül minden terroristával is végeztek.

photo_camera Tévéstábok a lényegében megsemmisült Hayat Hotel előtt Mogadishuban, Szomália fővárosában. A szállodát pénteken rohanták le az al-Sabab iszlamista terrorcsoport fegyveresei, a biztonsági erők 30 órán át tartó harcban tudták csak legyőzni őket. Fotó: HASSAN ALI ELMI/AFP

A terroristák még pénteken foglalták el a szállodát, a szomáli biztonsgi erőknek szombat éjfélre sikerült visszafoglalniuk az épületet. az akcióban a halálos áldozatokon túl 117 ember megsebesült, közülük 15-öt válságos állapotban szállítottak kórházba.

A BBC beszámolója szerint a hotel javarészt megsemmisült a harcokban. "Szörnyű volt, nagyon rémisztő a szomszédból átélni a t
zharcot, a robbanásokat. Ez volt az egyik legszörnyűbb dolog, amit valaha Mogadishuban láttam" - nyilatkozta a BBC-nek Adisalam Guled, pedig ő egykor a szomáliai hírszerzés igazgatóhelyettese volt.

Egy, a Reutersnek nyilatkozó rendőrségi forrás szerint a terroristák péntek este két, autóba rejtett pokolgéppel nyitottak utat a szállodába, ahol aztán egy, az al-Sababhoz köthető weboldal beszámolója szerint a fegyveresek "véletlenszerűen lövöldöztek". A szálloda a BBC szerint népszerű találkozóhely a mogadishui kormánytisztviselők körében.

A szélsőségesek megszállták a szálloda felső szintejit, ahova a biztonsági erők csak komoly nehézségek árán jutottak fel, mert az ismeretlen számú túszt ejtő terroristák felrobbantották a lépcsőket.

Az al-Kaidával szövetséges al-Sabab évek óta harcban áll a szomáliai kormánnyal, de az új elnök, Hassan Sheikh Mohamud májusi megválasztása óta ez volt a zelső akciójuk a fővárosban, ahol 2017-ben ötszáz halálos áldozatot követelő robbantásos merényletet is elkövettek. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt