36 évvel a csernobili atomkatasztrófa után még mindig élnek radioaktív gombák Bajorországban

katasztrófa
2022 augusztus 22., 15:16
comments 3

Egy friss német tanulmány szerint évtizedekkel a csernobili atomerőmű katasztrófája után még mindig élnek radioaktív céziummal szennyezett vadgombák Németország déli részén.

A német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal (BfS) vizsgálata szerint a gombák cézium-137 izotóppal szennyezettek, ami az 1986 áprilisában történt csernobili katasztrófa miatt került a levegőbe. A cézium-137 felhalmozódhat a csontszövetben, ami hosszú távon csontrákhoz és leukémiához vezethet.

A BfS évente vizsgálja Bajorország nyolc helyszínén a vadontermő, ehető gombákat abból a szempontból, hogy megtalálható-e bennük az izotóp.

photo_camera Illusztráció: Jean-Philippe Delobelle/Biosphoto

Az eredmények alapján az osztrák határon fekvő Mittenwald erdőségében és az Ingolstadttól délnyugatra fekvő lápos területen is teremnek az izotópot még mindig tartalmazó gombák.

Vannak olyan helyszínek, ahol 1 kg gombában több mint 4000 becquerel cézium-137-et mértek, miközben a kereskedelmi forgalomba hozatal határértéke 600 becquerel.

A kutatók szerint az egészségügyi kockázat minimális: a sugárterhelés viszonylag alacsony, ha a vadon termő gombát normál mennyiségben fogyasztják.
Inge Paulini, a BfS elnöke azért mégis azt tanácsolta a bajor gombaszedőknek, hogy csak mértékkel egyenek gombát, „hogy elkerüljék a felesleges sugárterhelést”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.