Elbukott a fellebbezése, Malajzia korábbi miniszterelnöke 12 évre börtönbe megy korrupció miatt

külföld
2022 augusztus 23., 11:34
comments 5

Malajzia legfelsőbb bírósága kedden elrendelte Najib Razak volt miniszterelnök 12 éves börtönbüntetésének megkezdését, miután helybenhagyta a korábbi ítéletet az 1Malaysia Development Berhad (1MDB) állami alapnál kirobbant több milliárd dolláros korrupciós botránnyal kapcsolatos vádakban.

Az ország legfelsőbb bírósága elvetette Najib utolsó fellebbezését, és elutasította a büntetés felfüggesztésére irányuló kérelmét is.

photo_camera Fotó: ARIF KARTONO/AFP

A 69 éves Najibot a bíróság 2020 júliusában bűnösnek találta bizalommal és hatalommal való visszaélés és pénzmosás bűntettében, amiért illegálisan mintegy 10 millió dollárt kapott az SRC Internationaltól, az 1MDB egykori egységétől. Eddig óvadék ellenében szabadlábon volt.

A volt miniszterelnököt, aki ártatlannak vallotta magát, 12 év börtönbüntetésre és 210 millió ringgit (46,84 millió dollár) pénzbüntetésre ítélték.

Tengku Maimun Tuan Mat főbíró elmondta, hogy a bíróság egyhangúlag elutasította Najib fellebbezését, így az ítélet hatályban marad.

A bíróság korábban elutasította Najib utolsó erőfeszítéseit a jogerős ítélet kihirdetésének megakadályozására azzal, hogy elfogultságra hivatkozva kérte a főbíró eltávolítását a testületből.

A testületnek néhány perccel a jogerős ítélet kihirdetése előtt Najib azt mondta, hogy igazságtalanság áldozata lett, és további két hónapot kért új ügyvédei számára, hogy felkészülhessenek a fellebbezésre.

Az ügyészek szerint mintegy 4,5 milliárd dollárt loptak el az 1MDB-ből, amelyet Najib 2009-ben, első miniszterelnöki évében alapított. A nyomozók szerint az 1MDB pénzéből több mint 1 milliárd dollárt sikerült lenyomozniuk a Najibhoz köthető számlákon.

A széles körű botrányba világszerte tisztviselők és pénzintézetek keveredtek bele, ami miatt az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma is történetének legnagyobb korrupciós vizsgálatát folytatta le. Najib következetesen tagadta bűnösségét. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.