Csepeli gyermekorvosok kezdeményezik, hogy enyhébb esetekben igazolhassa helyettük a hiányzást a szülő

Egészségügy
2022 augusztus 25., 10:37

A csepeli házi gyermekorvosok azt kérik az iskoláktól és a kormánytól, hogy a szülők több hiányzást igazolhassanak, például enyhébb betegség esetén és a gyógyulás után arról, hogy a gyermek újra közösségbe mehet - számolt be az ATV Híradója. Jelenleg ezt is a háziorvosnak kell igazolnia, pedig úgy vélik, ezekben az esetekben a szülő is dönthetne telefonos konzultációt követően. Az érvényben lévő szabályozás alapján a szülők csak 3-5 nap hiányzást igazolhatnak egy tanévben.

Orvos igazolást ad egy kisfiúnak.
photo_camera Orvos igazolást ad egy kisfiúnak. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a csepeli háziorvosokkal együtt úgy döntött, hogy a változás elérésének érdekében nem állítanak ki többé ezekben az esetekben igazolást. A kezdeményezéshez csatlakozott több pomázi orvos, de más háziorvosok is, illetve mellé állt a Szülői Hang és a PDSZ is.

Az ATV megkeresésére az EMMI azt válaszolta, „nem várható el a szülőktől, hogy egészségügyi szaktudást igénylő döntést hozzanak, és bármilyen enyhének tűnő betegség esetén döntsenek arról, hogy mikor egészséges a gyermek, és mikor engedik újra a közösségbe, ahol esetleg aztán megfertőz másokat.”

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.