73 „terrorista” kiadatását várja Törökország Svédországtól és Finnországtól a NATO-tagságuk támogatásáért

külföld
2022 augusztus 26., 17:17
comments 3

További lépésekről állapodott meg pénteken Svédország, Finnország és Törökország a két skandináv ország NATO-tagsága érdekében.

A Finnországban megtartott háromoldalú találkozón megállapodás született arról, hogy az államok tovább erősítik az intézményeik közötti általános és technikai együttműködést a továbblépés érdekében. Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője közleményt adott ki, eszerint a két skandináv ország megerősítette elkötelezettségét a terrorizmus elleni harcot és a Törökországgal való együttműködést illetően.

A három ország képviselőinek találkozója június 28-án, Madridban.
photo_camera A három ország képviselőinek találkozója június 28-án, Madridban Fotó: HENRIK MONTGOMERY/TT News Agency via AFP

Az egyeztetés azután jött létre, hogy Ankara múlt héten elégedetlenségét fejezte ki a június végén kötött háromoldalú, miniszteri szinten létrejött megállapodás végrehajtásával kapcsolatban. Az egyezmény szerint NATO-tagságuk támogatásáért cserébe a két skandináv ország ki fogja adni a török hatóságoknak a Törökország által terroristának minősített személyeket. Az első ilyen kiadatás augusztus közepén megtörtént, de a török igazságügy-miniszter arra emlékeztetett, hogy összesen 73 „terrorista” kiadatását várják el.

A török elnöki közlemény szerint az ősz folyamán újabb tárgyalások lesznek a három ország között.

Svédország és Finnország az Ukrajna ellen indított orosz katonai támadás után májusban döntött úgy, hogy semlegességüket feladva felvételt kérnek a NATO-ba. A NATO 30 tagállama közül eddig mintegy 20 egyezett bele a svédek és finnek felvételébe. Törökország először vétózott, majd annak visszavonása után feltételekhez kötötte jóváhagyását, így jelenleg is blokkolja a két ország tagfelvételét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.