Egy év alatt 25 százalékkal drágultak a budapesti albérletek

gazdaság
2022 augusztus 29., 07:51
comments 4

Országos szinten közel 23, Budapesten közel 25 százalékkal voltak drágábbak az átlagos albérletek júliusban, mint egy évvel korábban - ez derült ki a KSH és az Ingatlan.com közös lakbérindexéből. Július már a harmadik hónap volt, amikor 20 százalékot meghaladó mértékben emelkedtek a bérleti díjak. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint viszont az emelkedés nagy része az inflációval magyarázható, reálértéken a mostani átlagos havi díjak elmaradnak a járvány előtti csúcstól.

Havi szinten országosan 2,3, Budapesten 3 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak júniusról júniusra. Ez lassulást jelent ahhoz képest, hogy májusról júniusra országosan 3,8, a fővárosban 4 százalékkal drágultak az albérletek.

Augusztusban a budapesti kerületekben 120 és 295 ezer forint között mozogtak az átlagos bérleti díjak. A legolcsóbb kerület a XXI., ahol éves szinten nem nőttek a bérleti díjak a kínálati piacon, a több városrészben viszont 4-64 százalékos volt az emelkedés. A pesti és budai belső kerületekben, valamint és XXII. kerületben a 195 ezer forintos átlag felett voltak a bérleti díjak.

photo_camera Grafika: Ingatlan.com

A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron a legdrágábbak az albérletek, 160 ezer forint az átlagos bérleti díj. Győr és Veszprém 150-150 ezer forintos összeggel a második helyen áll. A legdrágábbak között van még Debrecen 136 ezer, valamint Szeged 130 ezer forintos átlagdíjjal. Ezekben a városokban 13-30 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt.

photo_camera Grafika: Ingatlan.com

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.