Műszaki hiba miatt lerobbant a Prince of Wales brit repülőgép-hordozó

hadsereg
2022 augusztus 29., 18:32

Műszaki meghibásodás miatt röviddel az indulása után lelassult a Prince of Wales brit repülőgép-hordozó haladása.

A brit haditengerészet 65 ezer tonnás büszkesége szombaton hagyta el Portsmouth-ban található bázisát, hogy az Egyesült Államok partvidéke felé hajózzon egy hadgyakorlatra, de a 3 milliárd font értékű hadihajó műszaki hibája már a Wight-szigetnél nyilvánvalóvá vált.

A hadihajó délután a Wight-sziget délkeleti részén Stokes Bay felé haladt, ahol a part menti sekélyebb vizekben a búvárok könnyebben tudják megvizsgálni a keletkezett kárt.

A repülőgép-hordozó indulását így is péntekről szombatra kellett halasztani műszaki okok miatt, amikről nem tudni, hogy kapcsolatban állnak-e a most történt meghibásodással.

photo_camera A Prince of Wales elhagyja Liverpool kikötőjét 2020. március 6-án. Fotó: Paul Ellis/AFP

A Navy Lookout haditengerészeti szakportál szerint a jobboldali hajtóműcsavar-tengelyével voltak gondok, bár a védelmi tárca eddig nem kommentálta a történteket. A szakemberek szerint ha a problémát nem tudják megoldani, a hajónak a skóciai Rosyth szárazdokkjába kell betérnie, mégpedig hónapokkal a 2023-ban tervezett műszaki vizsgálat előtt.

A hadihajót ünnepélyes, zenével kísért ceremónia keretében búcsúztatták szombat délután Portsmouthban. A NATO zászlóshajójaként szolgáló Prince of Wales éppen az amerikai tengerészgyalogság és az amerikai meg kanadai haditengerészet egységeinek részvételével zajló hadgyakorlatra tartana, amin a tervek szerint a rövid úton felszálló és helyben leszálló F-35B Lightning típusú, ötödik generációs harci repülőgépeket is bevetnek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt