2 órákra a háztartásokban is lekapcsolhatják télen az áramot Franciaországban

külföld
2022 augusztus 31., 14:15

A legrosszabb téli forgatókönyv esetén rotációs rendszerben, városnegyedenként kapcsolnák le az áramot egyszerre nem több mint két órára Franciaországban – mondta a TMC televíziós csatornának Elisabeth Borne francia miniszterelnök.

Élisabeth Borne, Franciaország történetének második miniszterelnöknője.
photo_camera Elisabeth Borne, Franciaország történetének második miniszterelnöknője Fotó: XOSE BOUZAS/Hans Lucas via AFP

A legrosszabb forgatókönyv: Oroszország elzárja a gázcsapot Franciaország irányába, a szállítások leállnak, extrém hideg lesz a tél. Ezeknek mind teljesülniük kell a lakossági áramfogyasztás korlátozásához.

A francia kormányfő szerint az energiaválságot elsősorban az ukrán háború okozza, de hozzátesz az is, hogy az ország elektromosenergia-ellátásának 67 százalékáért felelős 56 nukleáris erőművet sorban le kell kapcsolni karbantartás miatt, hogy kezeljék a korrózió okozta sérüléseket.

photo_camera Fotó: XOSE BOUZAS/Hans Lucas via AFP

Franciaország a szükségleteinek csupán 7%-át fedezi földgáz alapú hőerőművekből.

Borne elmondása szerint a lakossági gázellátást nem tervezik korlátozni, de elképzelhető, hogy az iparit igen.

Emannuel Macron elnök korábbi beszédében arra figyelmeztetett, hogy a franciáknak komoly lelkierőre lesz szükségük, hogy szembenézzenek a most következő időszakkal, és hogy felülkerekedjenek a bizonytalanságon, a viszontagságokon, és ne akarják a könnyebb utat választani. „El kell fogadunk együtt, hogy a szabadságnak és az értékeinknek ára van” – mondta.

A Gazprom bejelentette, hogy felfüggeszti a gázszállításokat az Engie francia gázkereskedelmi cég felé. A francai energiaügyi miniszter kedden bejelentette, az ország stratégiai gáztartalékai elérték a 90 százalékos töltöttséget. (Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.