A hollandok közel fele nem bízik a politikában

külföld
2022 szeptember 01., 16:23

A hollandok 49 százaléka szerint „az ország rossz irányba halad", derül ki a kétezer résztvevővel végzett reprezentatív kutatásból, amit a holland társadalomkutató intézet (SCP) készített. A felmérés szerint a Mark Rutte miniszterelnök vezette koalíciós kormányban a megkérdezettek 50 százalékuk bízik.

A holland lakosok mintegy 70 százaléka elégedett a demokrácia működésével. „A hollandok különösen nagyra értékelik a szabad választásokat és a véleménynyilvánítás szabadságát, a legtöbb ember mégis lát javítanivalót" - idézte a Dutchnews a felmérést. A politikusoknak például jobban kellene hallgatniuk a választópolgárokra, tanulniuk kellene a hibákból, és őszintébbnek kellene lenniük. Sokak szerint túl sok politikai párt létezik.

Josje den Ridder, az SCP egyik kutatója szerint utoljára a 2008-as pénzügyi válságot követő megszorító intézkedések és a 2015-ös menekültválság idején volt ennyire pesszimista a közvélemény a kormányzattal szemben. A holland médiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy a bizalmatlanság egyik fő oka az ország politikája, de az egyre szűkülő ingatlanpiac, az országban zajló menekültügyi válság, az éghajlatváltozás és az infláció is szerepet játszik.

Den Ridder azt is mondta, az emberek elkezdtek kételkedni abban, hogy Hollandia tényleg olyan jól szervezett-e, mint ahogy eddig gondolták. Szerinte a kételkedés már a koronavírus idején elkezdődött, amikor a kormány lemaradt a lakosság oltásával, de a gyermekgondozási segéllyel kapcsolatos botrány is hozzájárult a bizalmatlanság kialakulásához. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt