Rezsitámogatási alapot hoz létre a norvég kormány

külföld
2022 szeptember 02., 14:29
comments 3

Majdnem tízmilliárd norvég koronás (397 milliárd forintos) rezsitámogatási alapot hoz létre a norvég kormány a Statnett állami áramszolgáltató bevételéből. A cél, hogy megakadályozzák a növekvő villanyáramdíjak miatt a háztartások és vállalatok áramköltségeinek emelkedését.

A helyi villamoshálózatokat üzemeltető cégeknek piaci áron kell beszerezni az üzemeltetés során természetes módon kieső árammennyiséget. Azt mondták, hogy fogyasztókra kell hárítaniuk a szolgáltatási díjak emelkedéséből fakadó többletköltséget.

Szélerőműpark Norvégiában
photo_camera Szélerőműpark Norvégiában Fotó: Hinrich Bäsemann/dpa Picture-Alliance/AFP

Az országos, távolsági hálózatot és a határokon átnyúló vezetékeket üzemeltető Statnett különleges bevételét átcsoportosítják, így tudják fedezni a kieső árammennyiség megvásárlása miatti pluszköltségeket. Ez akár háromezer norvég korona éves megtakarítást is jelenthet az átlagos norvég háztartás számára.

A norvég állam már december óta támogatja a háztartások elektromosáram-fogyasztását, mostantól pedig bizonyos szint felett az áramfogyasztási költségek 90 százalékát fedezi. A támogatási rendszer legalább 2023 márciusáig marad érvényben. Becslések szerint ez 34,8 milliárd norvég koronába (1382 milliárd forintba) fog kerülni a norvég államnak.

A Statnett augusztusban bejelentette, hogy 2023 végéig elengedi a hálózati díj megfizetését fogyasztóinak, amelyek többnyire nagy iparvállalatok és helyi hálózatokat üzemeltető cégek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.