Pusztító tűz után monszun: húsz napra elég tiszta víz maradt egy amerikai kisvárosban

külföld
2022 szeptember 03., 09:25

Újabb és újabb katasztrófák sújtják az új-mexikói Las Vegas környékét (ez a város nem azonos a híres Las Vegasszal, de szintén az Egyesült Államokban található, 13 ezren lakják). Tavasszal közel 1400 négyzetkilométeren égtek le az erdők, majd a szokatlanul heves monszuneső miatt elszenesedett törmelék került a talajból a térség vízhálózatába.

A város két tározójának egyike megtelt szennyezett vízzel, ami súlyos egészségügyi kockázatot jelent, mivel, ha a szén reakcióba lép a klórral, rákkeltő anyag keletkezhet. Ezért a fertőtlenítés előtt el kellene távolítani a szenet a vízből, de a szűrőrendszer nem bírja a terhelést.

Szorít az idő, mert mindössze húsz napra elég tiszta víz maradt a városban, írja a CNN.

photo_camera Egy új-mexikói ló, mögötte kiégett fák Fotó: MARIO TAMA/Getty Images via AFP

Abban bíznak, hogy egy közeli tóból megfelelő minőségű, iható vizet kaphatnak, de napokba telik, mire a szükséges vizsgálatok végére érnek. Ha sikerrel járnak, nyerhetnek néhány hónapot, amíg megtisztítják a szennyezett vizet. Ha viszont nem, elképzelhető, hogy az emberek kénytelenek lesznek felforralni a csapvizet, esteleg más extrém intézkedésre lesz szükség.

A lakókat a mostani helyzetben arra kérték, fejenként naponta legfeljebb 166 liter vizet használjanak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.