A dühös anya, aki legyőzte az internet leggyűlöltebb emberét

FILM
2022 szeptember 04., 17:36

Viszonylag sok szörnyű dolgot köszönhetünk a 2010-es évek eleji internetnek: Rebecca Black Friday című számát, a Gangnam Style-t, az Angry Birdsöt, illetve az oldalt, ahova a legtöbben akaratuk ellenére kerültek ki meztelen fotóikkal, mellette a Facebook-profiljukkal és más elérhetőségeikkel. A 2010-ben létrehozott IsAnyoneUp.com Hunter Moore ötlete volt, ahova először csak a saját exéről töltött fel meztelen fotókat, hogy megmutathassa a haverjainak, aztán annyira bejött az ötlet, hogy a haverok is követték a példáját.Moore pedig beindította az évtized egyik legundorítóbb bizniszét: az oldalra bárki bárkiről feltölthetett meztelen fotókat. Az oldal látogatottsága gyorsan nőtt, egy idő után már havi 20-30 ezer dollár bevételt hozott. Moore több mint egy évig tudta zavartalanul működtetni az oldalt, A rajongótábort nem zavart, hogy az oldalra felkerült áldozatok életét hogyan teszik tönkre, hogyan mennek szét kapcsolatok, hogyan kergetnek öngyilkosságba fiatal lányokat. A hatóságok sokáig nem foglalkoztak Moore-ral, végül az FBi is csak évekkel később, 2014-ben tartóztatta le, miután azzal vádolták, hogy fizetett egy hackernek azért, hogy fiatal lányok privát fotóit szerezze meg, olyan képeket, amiket még csak el sem küldtek senkinek.

link Forrás

A nyomozás után úgy tűnt, hogy Moore-t akár évtizedekre lecsukhatják, végül csak két év és hat hónap börtönt kapott a bosszúpornóoldal miatt. 2017-ben szabadult, és a Facebookról ugyan továbbra is ki van tiltva, egy darabig aktív volt a Twitteren. A Netflix dokumentumfilmje után nem sokkal inaktiválta a fiókját.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.