Rejtélyes légibaleset Lettország partjainál: átrepülte a kontinenst, majd a tengerbe zuhant egy Cessna

baleset
2022 szeptember 04., 21:57

Lezuhant egy magánrepülőgép vasárnap este Lettország partjai előtt - közölte a svéd TT hírügynökség a skandináv állam mentőszolgálatára hivatkozva. Nem sokkal korábban a litván légierő riasztotta a NATO vadászgépeit az észtországi Amari támaszpontról, hogy kísérjék a szeszélyesen haladó Cessna 551 típusú gépet a Balti-tenger felett. Ezt megelőzően spanyol, francia és német vadászgépek is megpróbáltak kapcsolatot teremteni a géppel, sikertelenül.

A FlightRadar24 adatai szerint az Ausztriában regisztrált könnyű repülőgép a spanyolországi Jerezből indult úticél megjelölése nélkül. A Bild című német lap úgy tudja, a gép Kölnbe tartott és a pilótán kívül három utasa volt. A felszállást követően a kabinban nyomásproblémákat jelentettek, majd az Ibériai félszigetet elhagyva megszakadt az összeköttetés a repülővel.

A Cessna Citation II (Model 550) család egy másik variánsa, az 550B Citation Bravo.
photo_camera A Cessna Citation II (Model 550) család egy másik variánsa, az 550B Citation Bravo. Fotó: Adrian Pingstone/Wikipedia

A gép kétszer is megfordult Párizs és Köln térségében, majd egyenesen a Balti-tenger felé indult áthaladva a Svédországhoz tartozó Gotland szigete felett. A nyomkövetési adatok szerint ezt követően gyorsan veszített sebességéből és magasságából.

„Úgy értesültünk, hogy a gép a tengerbe zuhant északnyugatra a lettországi Ventspils településtől. A repülő eltűnt a radarernyőkről” – közölte a svéd mentőszolgálat. A NATO-pilótákra hivatkozva hozzátette azt is, hogy a Cessna pilótafülkéjében, de kabinjában sem láttak senkit.

A litván légierő helikoptert indított a szerencsétlenség helyszínére. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.