Bezuhant a K&H Bank nyeresége az extraprofitadó bevezetése óta

gazdaság
2022 szeptember 05., 13:56

A K&H Bank 9,7 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el 2022 első félévében, 74 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 37,4 milliárdnál. A profitcsökkenést Guy Libot vezérigazgató szerint egyszeri tételek, köztük a banki extraprofitadó jelentősen csökkentették.

Számításai szerint a válság hatásainak enyhítéséhez a K&H Bank és Biztosító 45 milliárd forinttal járultak hozzá. A pénzintézet eredménye rendkívüli tételek nélkül (extraprofitadó, Sberbank ügyfelek kártalanítása, kamatstop rendelet) 36 milliárd forinttal, 46,2 milliárd forintra nőtt volna az első fél évben. A növekedés motorja a hitelezés, a betétek és a tranzakciós volumenek voltak a vezérigazgató szerint.

Az egyszeri tételek között az új extraprofitadóból 26 milliárd forint a bankot, 3 milliárd forint a biztosítótársaságot terhelte, ezen túl a Sberbank Magyarország miatti extra OBA-befizetés 8,9 milliárd forint volt, a változó kamatozású jelzáloghitelek kamatstopja 7,3 milliárd forint költséget jelentett.

A K&H teljes hitelállománya 17 százalékkal 2291 milliárd forintra nőtt, az új (lakossági és vállalati) hitelfolyósítás összege elérte a 325 milliárd forintot az első fél évben, a betétállomány 14 százalékkal 3659 milliárd forintra nőtt éves szinten.

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója arról számolt be a hétfői sajtótájékoztatón, hogy a féléves nettó eredmény a szektorra kivetett különadó miatt 0,03 milliárd forint veszteség lett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.