Késeléssorozat Kanadában, tíz halott

külföld
2022 szeptember 05., 04:15
comments 1

Hajtóvadászat indult két férfi ellen Kanadában, akik a rendőrség szerint megkéseltek tíz embert, és legalább 15 továbbit megsebesítettek, írja a BBC.

Az első gyilkosságról helyi idő szerint vasárnap kora reggel, 5 óra 40 perckor értesültek, majd újabb és újabb bejelentéseket kaptak egy Weldon nevű településről és környékéről, Saskatchewan tartományból.

photo_camera Az egyik tetthelyen vizsgálódnak Fotó: DAVID STOBBE/REUTERS

A hatóságok felszólították az embereket, hogy maradjanak biztonságos helyen, és senkit se engedjenek be otthonaikba. Ellenőrzőpontokat állítottak fel az utakon, a sofőröket pedig arra kérték, ne vegyenek fel stopposokat. Mibiltelefonos riasztást is küldtek Saskatchewan, Manitoba és Alberta lakóinak - ez a tartomány akkora, mint fél Európa. Vasárnap este a rendőrség közölte, még több sérült lehet, mivel csak azokról van tudomásuk, akik maguktól bementek a kórházba.

A feltételezett elkövetőket Damien Sandersonnak, illetve Myles Sandersonnak hívják, egyelőre nem tudni, milyen kapcsolatban vannak egymással. A nyomozók szerint egyeseket célzottan támadhattak, az áldozatok egy részét viszont véletlenszerűen választhatták ki.

photo_camera A két gyanúsított Fotó: HANDOUT/AFP

Meghalt többek közt egy 77 éves férfi, akit egy szomszédja úgy írt le az AP-nek, mintha a nagybácsija lett volna. „Nem csinált semmit, nem ezt érdemelte. Jó, melegszívű ember volt.”

Justin Trudeau miniszterelnök közleményében azt írta, megdöbbentette és lesújtotta a támadások híre, a tetteseket pedig felelősségre kell vonni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.