Kisebbségbe került a szlovák kormánykoalíció

külföld
2022 szeptember 05., 15:45

Bejelentették lemondásukat a négypárti szlovák kormánykoalíció nagyobbik liberális pártjának, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) a még hivatalban lévő miniszterei hétfőn Pozsonyban. Az SaS távozásával a kormánykoalíció hárompártivá zsugorodik, Eduard Heger kormánya pedig elveszíti többségét a pozsonyi parlamentben.

Eduard Heger
photo_camera Eduard Heger Fotó: GEORGE VITSARAS/SOOC via AFP

Az SaS hétfői sajtótájékoztatóján Ivan Korcok külügyminiszter, Mária Kolíková igazságügyminiszter és Branislav Gröhling, az oktatásügyi tárca vezetője jelentette be lemondását. Richard Sulík, az SaS elnöke, gazdasági miniszter már a múlt héten lemondott posztjáról.

Richard Sulík a hétfői sajtótájékoztatón keményen bírálta Igor Matovic pénzügyminisztert, a legerősebb koalíciós párt az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom elnökét. Az SaS kormányból való kilépésé azzal indokolta, hogy szerinte Igor Matovic és Eduard Heger miniszterelnök feldúlja az országot és hazugságokat terjeszt róluk.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök nem sokkal az SaS minisztereinek bejelentése előtt újságíróknak azt mondta: kisebbségi kormányzásra készülnek, és a távozó miniszterek helyére pártonkívüli szakértők kerülnek majd. A miniszterelnök egyelőre nem árulta el a leendő miniszterek nevét, és azt mondta, azokat először az államfővel akarják megosztani.

Igor Matovic az SaS minisztereinek távozásáról azt mondta, a liberálisok megfutamodnak a csata elől.

„A koalícióban ellenzékként viselkedő párt hivatalosan is ellenzékbe vonult, és abból kiindulva, amit ma búcsúzóul mondtak, a maffiával és a fasisztákkal együtt pokollá fogják tenni az életünket a parlamentben

– írta a pénzügyminiszter Facebook-oldalán. Matovic a távozó gazdasági minisztert eygenesen dilettánsnak nevezte, aki semmilyen javaslatot nem tudott tenni az energetikai válság kezelésére, viszont koalíciós partnereik háta mögött megvásárolta azok képviselőit, és már a harmadik korrupcióellenes kormányt döntötte be. Matovic ezzel arra utalt, hogy Richard Sulíknak és pártjának köszönhetően bukott meg mintegy tíz éve az Iveta Radicová kormánya, illetve egy éve az SaS követeléseinek eleget téve került sor teljes kormányátalakításra az akkor még Igor Matovic vezette kormányban.

Az SaS kilépésével a korábban alkotmányozó többséggel rendelkező kormánykoalíciónak 68 képviselője marad a 150 fős pozsonyi parlamentben, vagyis kisebbségi kormányzásra kényszerül. Bár az SaS a legutóbbi - 2020 februárjában tartott - választásokon csak 13 mandátumot szerzett a törvényhozásban, és a második legkisebb pártként vált a kormánykoalíció részévé, frakciójuk jelenleg 20 képviselőt számol. Ennek oka, hogy az elmúlt két és fél évben az OLaNO frakciójából 6 képviselő távozott, illetve mindössze 4 képviselőre morzsolódott a másik liberális pártnak, az Emberekért (Za ludí) eredetileg 12 képviselőt számláló csoportja. Ezeknek a képviselőknek egy része jelenleg az SaS parlamenti sorait erősíti. (Új Szó/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.